27 juni 2015

Daan Beekers te gast bij Wierook en Pepermunt

Overeenkomsten tussen jonge moslims en christenen zijn groter dan verschillen

© iStockphoto.com/1001nights

De komende week verdedigt cultureel antropoloog Daan Beekers zijn proefschrift 'Kwetsbare vroomheid: het geloofsstreven van jonge moslims en christenen in Nederland' aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In het radioprogramma Wierook en Pepermunt sprak hij over zijn vergelijkende onderzoek naar christelijke en islamitische jongeren. De overeenkomsten tussen hen zijn groter dan de verschillen, stelde hij onder andere.

Geloven als dat niet meer vanzelfsprekend is

"Het zijn jongeren die te maken hebben met een omgeving waarin het geloof niet meer vanzelfsprekend is," vertelde Beekers over een van de voornaamste overeenkomsten tussen de groeperingen. Voor beide groepen jongeren geldt ook dat ze zich niet terugtrekken in een religieuze niche. Ze internetten, zitten op sociale media, participeren volop in de maatschappij.

Wel merkte Beekers op dat moslims en christenen weinig interactie hebben met elkaar. Hij zou de jongeren dan ook aanbevelen om contact te zoeken met elkaar, om aan de maatschappij te laten zien dat de kloof tussen 'autotochtone christenen' en 'allochtone moslims' overbrugd kan worden.

Ondergedompeld

Het onderzoek verschaft volgens Beekers meer inzicht in wat het nu eigenlijk betekent om te geloven. "Je leert zo groepen die in de samenleving vaak niet begrepen worden toch beter kennen," vertelde hij.

Beekers heeft zich ondergedompeld in het leven van zijn onderzoekssubjecten: hij ging naar bijbelgroepjes, bezocht moskeeën, enzovoorts. "Dat heeft me wel geraakt. Ik voelde wel een bepaalde aantrekkingskracht uitgaan van beide geloven," zei hij over de manier waarop hij zijn onderzoek beleefd heeft. Zo vond hij de rituele omgeving van moslims en de mystieke, geheiligde sfeer van dit geloof erg boeiend.

Over Daan Beekers

Daan Beekers studeerde sociale en culturele antropologie aan de UvA en de University of Oxford. Hij verrichte promotieonderzoek aan het departement van Sociale en Culturele Antropologie van de VU Amsterdam. Hij deed een vergelijkende studie naar het leven van jonge moslims en christenen in Nederland.

Op het moment werkt Beekers als postdoc-onderzoeker mee aan het HERA-project 'Iconic religion: How imaginaries of religious encounter structure urban space’ (met o.a. prof. dr. Birgit Meyer). Hij onderzoekt hoe religie visueel aanwezig is in de publieke ruimte in Amsterdam.