Ouail en Mohamed ontdekken nieuwe schimmel

Schimmel vernoemd naar Utrechtse school

Mohamed en Ouail van de Maaspleinschool vinden een nieuwe schimmel
Ouail en Mohammed van de Maaspleinschool

Twee leerlingen van de Maaspleinschool in Utrecht hebben een nieuwe schimmelsoort ontdekt. Tijdens een schoolproject hebben Ouail Zaim (11) en Mohamed Bidari (12) een buisje met aarde van het schoolplein ingeleverd bij de wetenschappers van het Westerdijk Instituut van de Universiteit Utrecht. Dit Instituut beheert de grootste collectie levende schimmels ter wereld.

Dankzij Ouail en Mohamed krijgt de nieuwe schimmel de naam van hun school. Op donderdag 14 maart krijgen de twee ontdekkers op de Maaspleinschool een officieel certificaat van wetenschapper Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Instituut, als bewijs dat zij de schimmel hebben gevonden. ‘Elke nieuwe schimmel is bijzonder’, zegt schimmelexpert Dijksterhuis.

Mohamed: “Toen ik hoorde van de juf dat wij een schimmel hadden ontdekt, vond ik het maar raar. Ik dacht: Wat is dit nou weer? Ik maak zelf altijd veel grapjes. Dus toen ik het aan mijn ouders vertelde, dachten zij dat ik een grapje maakte. Later vertelde de juf aan mijn ouders dat we echt een schimmel hadden ontdekt.” Hun klasgenoten uit groep 8 zijn trots en ook een beetje jaloers op Ouail en Mohamed.

“We hebben de schimmel de naam van onze school gegeven, want onze namen Mohamed en Ouail komen best veel voor.” vertelt Ouail. De schimmel wordt dus vernoemd naar de Maaspleinschool en de naam van de jongens komt in de wetenschappelijke publicatie. De nieuwe schimmel krijgt de Latijnse naam; Phialoparvum maaspleinensis.

Wereldfaam

In 2017 deden de Utrechtse scholieren ze mee aan Wereldfaam, een schimmel met je naam, een project van het Universiteitsmuseum Utrecht en het Westerdijk Instituut. Kinderen op diverse scholen en bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht konden wetenschappers helpen met het zoeken naar schimmels. Ze mochten allemaal een buisje opsturen met aarde uit de tuin. In 2017 ontdekten de wetenschappers van het Westerdijk Instituut in deze 293 monsters al 25 nieuwe soorten schimmels en nog 104 die misschien wel nieuw zijn.

Schimmels zijn er niet voor ons. Elke schimmel heeft een taak in het ecosysteem

De onderzoekers hebben veel tijd nodig om alle monsters te onderzoeken en vooral om te kijken of nieuwe schimmels ook echt nog nooit eerder ergens beschreven zijn en een naam hebben gekregen. “Er zijn nu zo’n honderdduizend verschillende schimmels beschreven en als je ziet dat we er in onze eigen achtertuin zomaar nieuwe soorten bij vinden dan kan je je afvragen wat voor rijkdom er nog verscholen is.’ aldus schimmelexpert Jan Dijksterhuis die blij is met elke nieuwe beschreven soort.


Nuttig

Sommige mensen denken bij schimmels meteen aan bedorven eten of een vieze grijze vochtplek op een muur. Maar schimmels kunnen ook heel handig zijn. Zo maken sommige schimmels antibiotica, gebruiken we gist om bier te brouwen en brood te bakken en consumeren we paddenstoelen. Het is nog niet duidelijk of de schimmel van Ouail en Mohamed bijzondere kwaliteiten heeft voor de mens. Dijksterhuis benadrukt; “Schimmels zijn er niet voor ons. Elke schimmel heeft een taak in het ecosysteem. Planten hebben het niet lekker, als er geen speciale schimmels bij hun wortels zaten. Zelf de onbelangrijkste schimmel is belangrijk.” Nu de schimmel opgenomen is in de collectie van het Westerdijk Instituut kunnen microbiologen, ecologen en genetici uit de hele wereld deze onderzoeken.

 

Informatie voor de pers

Op donderdag 14 maart 13.00 is er een officiële uitreiking op de Maaspleinschool. De twee scholieren ontvangen certificaten uit handen van Jan Dijksterhuis, schimmelexpert van het Westerdijk Instituut. Dit uitreikingsdeel duurt 15 tot maximaal 30 minuten.

Mini-college

Aansluitend zal Dijksterhuis aan de hele klas een mini-college geven over schimmels. Hij neemt diverse schimmels mee die ook met een microscoop bekeken kunnen worden. Dan laat hij de nieuw ontdekte schimmelsoort zien. De leerlingen kunnen op petrischalen schimmel tekeningen maken. Dit deel duurt circa 45 minuten. De hele klas krijgt een Schimmelkaartspel cadeau.

Adres: Maasplein 1, 3522 BV, Utrecht. www.maaspleinschool.nl

Wilt u aanwezig zijn? Neem dan aub contact op met het Westerdijk Instituut, Karin Schagen: 06-83117995  
Beeldmateriaal van Ouail en Mohamed is te downloaden via goo.gl/F8eCpr