24 oktober 2017

Nog 'slechts' masterstudent, maar toch al op het podium

Ouafa Dahri is de jongste spreker ooit bij de Universiteit van Nederland

Ouafa Dahri

Ouafa Dahri had nog nooit een college gegeven. Sterker nog: ze is nog masterstudent aan de Universiteit Utrecht. Toch stond ze onlangs voor de draaiende camera’s van de Universiteit van Nederland in een volle Club Air. Gisteren kwam het resultaat online. Een interview met de jongste spreker van het programma ooit.

Hoe kom je als student op het podium van de Universiteit van Nederland terecht?

“De universiteit van Nederland wil niet alleen hoogleraren, maar ook jonge wetenschappers een college laten geven. Ze gingen iets doen met het 3D-printen van menselijk weefsel en er zijn in Nederland niet heel veel mensen die hier mee bezig zijn. Ik volg de master Biofabricating en ben precies op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo kwamen ze bij mij uit.”

Had je geen podiumvrees?

“Nee, dat viel mee, ik heb er vooral enorm van genoten. En het is niet live – dus als ik het had verpest dan had het vast wel opnieuw gekund. Ik hoopte vooral dat iedereen in het publiek het zou begrijpen. Veel mensen hebben geen idee wat de mogelijkheden van bioprinten zijn en het is geweldig om ze dat te vertellen. Volgens mij is dat goed gelukt.”

Tijdens je praatje werd er op het podium een 3D-oortje geprint, maar dat leek niet helemaal goed te gaan?

“Dat klopt! Toen ik het testte, werkte het natuurlijk prima. Maar tijdens de opnames werd het door de verlichting denk ik te warm voor de printer. Hij maakte een nogal lelijk oortje. Maar ik had een ander oortje bij me dat er wel goed uitzag, dus dat was geen ramp.”

Smaakte het geven van college naar meer? Heb je ambities in de wetenschap?

“Ik ga nu eerst een jaar stage lopen aan de Universität Würzburg, waar ze ook met bioprinting bezig zijn. Daarnaast ga ik in november met het Utrechtse iGEM-team naar Boston. Maar inderdaad: na mijn afstuderen hoop ik te kunnen promoveren en carrière te maken in de wetenschap.”