Oscar Gelderblom ontvangt prestigieuze VICI-beurs

Prof. dr. Oscar Gelderblom
Prof. dr. Oscar Gelderblom

Historicus prof. dr. Oscar Gelderblom heeft onlangs een NWO VICI-beurs van 1,5 miljoen euro ontvangen om de komende jaren een onderzoeksgroep op te zetten. Hij is één van de zes Utrechtse toponderzoekers aan wie de NWO de prestigieuze beurs toegekend heeft.

Gelderblom ontving de beurs voor het project 'The Dynamics of Inclusive Finance in the Netherlands, 1750-1970'. De komende jaren gaat hij het financieringsgedrag van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf sinds 1750 onderzoeken. Samenlevingen zouden volgens de sociaal-economisch historicus namelijk beter af zijn als bedrijven tegen lage kosten kunnen betalen, lenen, sparen en verzekeren. In de praktijk blijkt dit niet zo gemakkelijk te zijn. In hoeverre hebben banken, overheden en ondernemers sinds de 18e eeuw zelf bijgedragen aan het Nederlandse MKB?

Toponderzoekers

Naast Gelderblom ontvingen de volgende onderzoekers van Universiteit Utrecht een VICI-beurs:

De Vici-subsidie van NWO is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden.

Veni, Vidi, Vici

De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls richt zich op onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek willen doen.