8 augustus 2018

Orgasmes, pijn en de dood beleven op Betweter

HOOFDORGASME

Tintel jij van genot als iemand in je oor fluistert? Als iemand zijn haar borstelt of met zijn nagels tikt? Dan ervaar jij misschien ASMR: Autonomous Sensory Meridian Response. En je bent niet de enige. De YouTube-videos die zorgen voor deze 'hoofdorgasmes' worden door miljoenen bekeken. Uit het weinige onderzoek naar ASMR dat er is, blijkt dat mensen die ontvankelijk zijn voor ASMR, meer open staan voor nieuwe ervaringen, maar emotioneel instabieler zijn. Toch is het nog onduidelijk waarom de een wel warm wordt van dit soort filmpjes en de ander er juist van gruwelt. Met haar experiment op Betweter wil psycholoog dr. Anouk Keizer (UU) hier verandering in brengen. Ga zitten en ontdek hoe jouw lichaam reageert op intieme geluiden.

GEURBELEVING

Je kunt je zintuigen ook prikkelen in de Famous Deaths-installatie die beloond werd met een prestigieuze geurenaward in de VS. Je moet dan wel een mortuariumvriezer in durven. In de donkerte beleef je aan de hand van geuren en soundscapes hoe de laatste momenten van John F. Kennedy of Vincent van Gogh waren. De beleving is niet voor de faint-hearted: “Ik vond het heel erg heftig. Het was een claustrofobisch avontuur, […] intens”, aldus een eerdere bezoeker.

VERLEG JE PIJNGRENS

Pijn is subjectief. Maar je kunt het wel meten. Mannen zijn over het algemeen minder pijngevoelig dan vrouwen en sporten helpt tegen de pijn. In het pijngrens-experiment onderzoekt neurowetenschapper dr. Marijtje Jongsma waar jouw pijngrens ligt en of je die kunt verleggen. Doe mee en maak voor eens en voor altijd uit wie van je vrienden de aansteller is, en wie de hoogste pijngrens heeft.

En we hebben meer. Staar ongegeneerd naar extreme gezichten in het experiment Face it!. Zie of jij je eetlust kan beheersen bij onze All you can eat-machine. Of stort je op een Filosofa voor mentaal kraakwerk over schurende morele dilemma’s.