14 maart 2017

Opzienbarende ontdekkingen over taal

Bloggers en taalwetenschappers dr. Sterre Leufkens (Nederlandse taal en cultuur) en Marten van der Meulen (samen Milfje Meulskens) geven in Opzienbarende ontdekkingen over taal​ een breed overzicht van ontdekkingen uit de taalkunde. 

Iedereen gebruikt taal, maar hoe werkt het? Dat onderzoeken taalwetenschappers en zij doen aan de lopende band spectaculaire ontdekkingen. Wist je bijvoorbeeld dat sprekers van talen met veel woorden voor geur, ook daadwerkelijk beter kunnen ruiken? Of dat vogels op dezelfde manier leren zingen als wij taal leren? Sterre Leufkens en Marten van der Meulen geven in dit boek een breed overzicht van ontdekkingen uit de taalkunde – en dit is nog maar het topje van een ijsberg aan waanzinnig taalwetenschappelijk onderzoek.

Dr. Sterre Leufkens
Dr. Sterre Leufkens

Het boek bevat dertig hoofdstukken, die allemaal over onderzoek gaan dat de auteurs om wat voor reden dan ook opzienbarend vinden. Dat kan zijn door de uitkomsten (het horen van woorden of accenten die er niet zijn), door het onderwerp (humor leren aan computers) of door de methodologie (spenen met sensoren erin). Soms gaat het over onderzoek uit de taalkundige canon (waar zit taal in je brein, heeft taal invloed op hoe je de wereld ziet), dan weer over spiksplinternieuwe ontdekkingen (hoe bepaalt taal je morele oordelen, verdwijnen lidwoorden echt uit het Nederlands?). Onder het motto 'meer taalwetenschap voor iedereen' bieden de twee een bevlogen overzicht voor een breed publiek. 

 

  • Titel: Opzienbarende ontdekkingen over taal
  • Auteur(s): Milfje Meulskens (pseudoniem van Sterre Leufkens en Marten van der Meulen)
  • ISBN: 9789460773280
  • Uitgever: Van Dale Uitgevers