Optimaal leren – Wat past bij jouw brein?
Tijdens het Onderwijsfestival op 6 maart was ook het team van Future Learning Spaces present om een interactieve workshop te faciliteren. De workshop stond in het teken van de vraag: hoe ziet een ideale leer- en werkomgeving eruit voor jou? Met een focus op persoonlijke voorkeuren en neurodiversiteit kregen deelnemers de kans om zelf te ervaren welke omgevingsfactoren hun leerproces beïnvloeden.
De deelnemers werden uitgedaagd om onder verschillende omstandigheden en met verschillende materialen opdrachten uit te voeren. Dit gebeurde in de volgende settings, zoals bijvoorbeeld:
- Zittend op een yogabal of fauteuil
- Met een koptelefoon met keuze uit 3 soorten muziek
- Met behulp van LEGO
- Tekenend
- Aan een statafel
Na deze oefeningen reflecteerden de deelnemers in groepjes op hun ervaringen. Ze bespraken hoe deze verschillende prikkels hun concentratie, creativiteit en betrokkenheid beïnvloedden.
Opbrengsten en vervolgstappen
Uit de gesprekken bleek dat iedereen een unieke voorkeur heeft: wat de één als prettig ervaart, vormt juist een belemmering voor de ander. Het creëren van een fysieke leeromgeving waarin iedereen zich welkom en autonoom voelt, begint bij het erkennen en ondersteunen van die individuele verschillen. Kleine aanpassingen, zoals de mogelijkheid om te bewegen, muziek te luisteren of visueel materiaal te gebruiken, kunnen al een groot verschil maken.
De inzichten die we hebben opgehaald, worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van experimentele onderwijsruimtes binnen de UU, zoals de Collaboratieve Ruimte. We blijven graag in gesprek over hoe we samen kunnen werken aan een leeromgeving waar iedereen zich ondersteund en welkom voelt! Dus heb je ideeën? Mail naar fls@uu.nl!