31 augustus 2017

Opnieuw levende spitssnuitdolfijn gestrand

Er is weer een levende spitssnuitdolfijn gestrand, deze keer in de Oosterschelde op de Schelphoek. Het dier overleed kort na de stranding en is op weg naar de faculteit Diergeneeskunde. Daar staan Lonneke IJsseldijk en haar collega's bij de afdeling Pathologie klaar om te onderzoeken waaraan de spitssnuitdolfijn is overleden.

Bruinvissen zijn veel voorkomende dieren in de Noordzee. Ze worden regelmatig gevonden op het strand, waarna de dode dieren worden onderzocht bij de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Lokale vrijwilligers van het strandingsnetwerk zagen dat het deze keer niet om een bruinvis ging, maar om een spitssnuitdolfijn van bijna vier meter: geen vaste Noordzeebewoner!

© Lianne van Hoven - Zeezoogdierenhulp kop van Goeree

Heel mager

"We moeten de doodsoorzaak nog vaststellen, maar de dolfijn oogt heel mager", zegt Lonneke IJsseldijk. "Het kadaver is nu op weg naar Utrecht en we gaan er zo snel mogelijk sectie op verrichten om de organen voor gehoorschade, dus de oren, veilig te stellen. Dat moet binnen 24 uur uur gebeuren. Ik denk dat we ook een CT-scan gaan maken, maar het dier weegt zo'n 400 kilo, dus dat moeten we even overleggen met de afdeling Diagnostische Beeldvorming."

Twaalfde stranding

Er zijn tientallen soorten spitssnuitdolfijnen, maar de gewone spitssnuitdolfijn is onlangs al eerder in Nederland gevonden. Documentaties van deze soorten worden online bijgehouden. Gewone spitssnuitdolfijnen zijn al elf keer eerder op de Nederlandse kust gestrand. Als ook deze dolfijn een gewone spitssnuitdolfijn blijkt te zijn, wordt dit dus al de twaalfde stranding. IJsseldijk: "Het is een soort die over het algemeen alleen in diep water voorkomt om op inktvis te jagen, dus het is opmerkelijk dat deze dolfijn in de Oosterschelde zwom."

Update 1 september, 18:00 uur

De spitssnuitdolfijn is nauwkeurig onderzocht. Aan de buitenzijde van het dier waren een aantal verwondingen goed zichtbaar, die de dolfijn heeft opgelopen tijdens de stranding. Daarbij kwam het met het buikgedeelte op een mossel/oesterbank te liggen. Er waren ook verse tandafdrukken te zien op het lijf, die passen bij tandafdrukken van een Tuimelaardolfijn. Tuimelaardolfijnen staan erom bekend andere dolfijnen en ook (jonge) walvissen aan te vallen in het wild.

"In de maag hebben we geen visresten aangetroffen", vertelt IJsseldijk. "Aan de lengte en het gewicht van het dier zagen we dat het een nog jonge spitssnuitdolfijn is geweest, die mogelijk zelfs nog voor een deel afhankelijk was van zijn moeder. Spitssnuitdolfijnen zijn bij de geboorte al zo’n tweeënhalf meter groot en wegen dan al bijna tweehonderd kilo. Dit dier was 349 centimeter lang en woog 378 kilo."

Gehoorschade

Uit histologisch onderzoek van organen en de hersenen zal onder meer blijken of de spitssnuitdolfijn ontstekingen had. Door de korte tijd tussen het overlijden en aankomst in de sectiezaal konden ook de oren worden verwijderd om te onderzoeken of het dier gehoorschade had opgelopen. Dat kan dus alleen als de oren binnen 24 uur na het overlijden worden verwijderd en geprepareerd.

Foto Bas Niemans (Multimedia Diergeneeskunde)

Het is lastig om de exacte soort bij spitssnuitdolfijnen vast te stellen, maar er is een sterk vermoeden dat dit een gewone spitssnuitdolfijn is. Voor zover bekend, is het voor het eerst in de geschiedenis dat een spitssnuitdolfijn (mesoplodon bidens) is waargenomen in de Oosterschelde. Via Stichting Rugvin zijn beelden binnengekomen dat het dier op 30 augustus in de middag al is waargenomen ter hoogte van waterpark Neeltje Jans.

Ernstig ziek

In mei strandde er een levende spitssnuitdolfijn bij Egmond aan Zee. Het dier bleek te zijn overleden aan een long-, huid- en leverontsteking en was dus ernstig ziek. Ook vorig jaar werden drie spitssnuitdolfijnen gevonden. "En dat terwijl deze soort hier eigenlijk zelden wordt gezien en is gestrand! Spitssnuiten zijn diep duikende soorten en komen voornamelijk voor in de Atlantische Oceaan. De ondiepe Noordzee met haar vele zandbanken is geen geschikte omgeving en ook voedsel voor deze soort is hier schaars."

Meer weten over ons strandingsonderzoek? Ga naar deze website.

Zie ook de berichtgeving over de stranding van SOS Dolfijn.