30 september 2019

Opnieuw hazenpest (tularemie) in Utrecht

In september 2019 is opnieuw hazenpest vastgesteld bij een haas in het werkgebied van de wildbeheereenheid Kromme Rijn in de provincie Utrecht. In dit gebied zijn ook in voorgaande jaren enkele hazen doodgegaan door hazenpest.

Hazenpest

Hazenpest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Deze ziekte kan bij veel diersoorten voorkomen, maar vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig. Ook de mens kan door de bacterie ziek worden. Hazenpest is een zoönose, hetgeen inhoudt dat de mens de ziekte kan oplopen door contact met een besmet dier. Daarnaast kan de mens besmet raken met hazenpest door een insecten- of tekenbeet, door het binnenkrijgen van besmet (oppervlakte)water of voedsel of door inademen van gecontamineerd stof of luchtdeeltjes. Informatie over de ziekteverschijnselen bij de mens kunt u vinden op de website van het RIVM.

Doodsoorzaken haas

Als een dode haas wordt gevonden, wordt vaak gedacht dat het dier is doodgegaan door hazenpest, maar in de meeste gevallen is de oorzaak een andere. In de periode 2013 tot heden zijn bij DWHC 335 hazen onderzocht, waarvan er 40 hazenpest hadden. Dat bij een dode haas meteen aan hazenpest wordt gedacht, komt mogelijk door de aandacht voor deze ziekte. Deze aandacht komt omdat het een zoönose is en de mens door het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen (zie alinea verderop)  het risico op een besmetting kan verkleinen. In tabel 1 staat per provincie weergegeven in welke jaren bij hoeveel hazen hazenpest is vastgesteld.

Het volledige bericht is verschenen op de site van dutch wildlife health centre (DWHC) op 27 september 2019.