5 augustus 2011

Opnieuw 5 jaar subsidie voor Erasmus Mundus masterprogramma Women's & Gender Studies

Het internationale Erasmus Mundus masterprogramma GEMMA, gecoördineerd door de Universiteit Utrecht, krijgt opnieuw 5 jaar subsidie. Dat heeft de Europese Commissie deze zomer bekendgemaakt. GEMMA is een interdisciplinair programma in Women's & Gender Studies, dat gezamenlijk wordt verzorgd door het Graduate Gender Programme van de Universiteit Utrecht (onder leiding van prof. dr. Rosemarie Buikema) en partners in Granada, Budapest, Bologna, Lodz, Oviedo, Hull en Rutgers (USA).

Door deze toekenning kan het consortium jaarlijks ongeveer 35 excellente studenten vanuit de hele wereld werven en een Erasmus Mundus-beurs aanbieden zodat zij aan dit programma kunnen deelnemen. In Utrecht kunnen dankzij deze subsidie elk jaar 12 extra studenten worden toegelaten in de onderzoeksmaster Gender Studies.

In de nieuwe fase van GEMMA wordt ook intensief samengewerkt met vrouwenstudies-programma's van universiteiten in Latijns Amerika, zoals Buenos Aires, Chili, Santo Domingo en Mexico.

In het tweejarige masterprogramma GEMMA speelt mobiliteit een belangrijke rol. Zo wordt van studenten verwacht dat zij minimaal één semester (6 maanden) deelnemen aan het programma bij een partnerinstelling.

Uit het evaluatierapport van de Europese Commissie:
“In the field of Women´s Studies and Gender Studies in a European and global perspective GEMMA can be seen as one of the most well-known and successful Erasmus Mundus Master Courses and can be considered as a pilot project and model.”