Opening regenboogfietspad: “Een krachtig symbool”

Het regenboogfietspad in het Utrecht Science Park werd feestelijk geopend op de Coming Out Day 11 oktober 2021.

opening regenboogfietspad
Aan het stuur van de tandem Diversity Dean Janneke Plantenga met achterop rector Henk Kummeling. Foto: Ivar Pel.

Het langste regenboogfietspad ter wereld werd afgelopen zomer aangelegd, maar de opening kon niet eerder plaatsvinden vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Met het regenboogfietspad vragen de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht aandacht voor acceptatie, gelijkheid en veiligheid van alle mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Bij de drukbezochte opening waren medewerkers en studenten van alle drie instellingen aanwezig.

Voor Elias van Mourik, student Hogeschool Utrecht en bedenker van het fietspad, staat het fietspad als symbool voor respect voor de ander: “Respect voor de student die eigen land ontvluchtte om vervolgens hier te komen excelleren. Respect voor die non-binaire persoon die bevlogen meedoet. Respect voor de bi-culturele LHBTIQ+-persoon die in het ziekenhuis werkt. Maar ook respect voor de uitdagingen die minder zichtbaar zijn, zoals de medewerker die naast een fulltime baan ook mantelzorger is.”

Diversity Dean Janneke Plantenga bracht in haar speech in herinnering hoe vooral in social media het verwijt is gedaan dat het fietspad louter symboolpolitiek is. Het fietspad mag een symbool zijn, zei Janneke Plantenga, maar het is wel een krachtig symbool:

“Laat ik hier dan een lans breken voor krachtige symbolen. Zoals de portretten van vrouwelijke hoogleraren in zaal 1636 van het Academiegebouw die een krachtig contrapunt zetten bij de historische portretten van mannelijke hoogleraren in de senaatszaal. Het beloningsverschil en de verticale segregatie wordt er niet door opgeheven, maar de portretten vormen wel een krachtig symbool van ons streven naar gender gelijkheid. Voor dit fietspad geldt hetzelfde. De discriminatie en onveiligheid wordt er niet door opgeheven, maar wij bekennen met dit fietspad wel letterlijk kleur.”

“Juist omdat wij weten dat sociale veiligheid voor hen nog steeds niet vanzelfsprekend is, hebben wij in record tijd dit fietspad aangelegd. Verandering begint bij het vergroten van zichtbaarheid en bewustwording. Met dit fietspad hebben we een conversation piece gecreëerd, waarmee de dialoog wordt geïnitieerd, gefaciliteerd en waarmee we als bestuurders onze verantwoordelijkheid nemen.”

"Uiteindelijk is dat voor mij ook een belangrijke functie van het diversiteitsbeleid. De veelkleurigheid laten zien en de veelstemmigheid laten horen."