Open Educatie Estafette 5: Week van Open Educatie

Van 3 – 7 maart 2025 is het wereldwijde Open Education Week. Tijdens deze week krijg je in 5 dagen een breed beeld van wat Open Educatie behelst, wat er gebeurt op het gebied van Open Educatie aan de UU en hoe jij hieraan kan bijdragen! Vandaag vatten we de week samen! 
 

Via een reeks van 4 korte berichten hebben wij een beeld geschetst van de vele Open Educatie-initiatieven en ontwikkelmogelijkheden binnen de UU. 
 

We hebben allereerst gezien dat Open Educatie één van de ontwerpprincipes is in het geactualiseerde onderwijsmodel binnen de UU (login vereist), met de ambitie ‘Ons onderwijs is zo ingericht dat deze zo goed mogelijk toegankelijk is voor diverse groepen met diverse achtergronden in de maatschappij.’ We hebben het dus over een breed scala aan initiatieven en programma’s: Onderwijs voor Professionals, Community Engaged Learning, Interdisciplinair Onderwijs, en onderwijs in samenwerking met andere onderwijsinstellingen of maatschappelijke partners buiten de UU.   

 

Ook is het doceren van Open Science-vaardigheden aan studenten onderdeel van de UU-aanpak van Open Educatie. Als toekomstige wetenschappers en professionals is het van belang dat studenten leren dat samenwerking, het beschikbaar stellen van kennis, en maatschappelijke betrokkenheid in het belang zijn van de samenleving, en henzelf. In het USO-project Transferable Pedagogies for an Open Science Mindset and Skillset werken docenten uit alle faculteiten aan het beschikbaar stellen van onderwijsmateriaal en -methode om studenten Open Science-vaardigheden aan te leren.  
 

Het open beschikbaar stellen van onderwijsmateriaal is een middel voor docenten om hun onderwijsexpertise te delen met anderen, zowel vakcollega’s van andere instellingen als maatschappelijke partners buiten de UU. Delen van onderwijsmateriaal bevordert hergebruik, wat inhoudt dat anderen materiaal kunnen aanpassen naar hun eigen context, en zelfs een verbeterslag kunnen maken. De Universiteitsbibliotheek biedt de mogelijkheid tot het open publiceren van onderwijsmateriaal.  
 

Ten slotte biedt het Centre for Academic Teaching and Learning onderwijs aan, gericht op docenten en onderwijsondersteuners, met specifiek aandacht voor de ontwerpprincipes van Open Educatie. In zowel sessies voor onderwijsdirecteuren, als de Start to Teach-bijeenkomsten, is aandacht voor deze principes. Ook leergangen als Interdisciplinair Onderwijs en Community Engaged Learning richten zich op het ontwerpen van aspecten van open onderwijs; via het Peer Observatie Programma openen docenten hun klaslokaal naar collega’s.  
 

Deze Estafette-reeks heeft een grote verscheidenheid aan Open Educatie-initiatieven gepresenteerd. Wil jij het gesprek over Open Education verder voeren? Neem dan contact op met een van bovenstaande partners, of sluit aan bij het eerste Open Educatie Café (login vereist) op 18 maart.