Open Educatie Estafette 3: Open Educational Resources
Door: Sandra Kalsbeek
Van 3 – 7 maart 2025 is het wereldwijde Open Education Week. Tijdens deze week krijg je in 5 dagen een breed beeld van wat Open Educatie behelst, wat er gebeurt op het gebied van Open Educatie aan de UU en hoe jij hieraan kan bijdragen!
Als docent herken je het misschien: je bent een les aan het ontwerpen, waarbij je nieuwe opdrachten probeert te bedenken. Dat kost tijd. Tijd die je niet hebt door andere verplichtingen. Je denkt na: Hoeveel collega's hebben deze les eigenlijk al ontworpen? Hoeveel collega's gaan dit nog doen na je? Maar hun materialen zijn niet beschikbaar en dus ben je tot diep in de nacht zelf aan het werk.
Hoe mooi zou het zijn als je gebruik kan maken van het materiaal van anderen, dit naar behoefte kan aanpassen en het ook weer kan delen zodat andere docenten hier hun voordeel mee kunnen doen? Het goede nieuws is: dit kan! Welkom in de wereld van Open Educational Resources: materiaal dat gemaakt is door collega-docenten en dat onder een open licentie gedeeld is zodat het is te hergebruiken en aan te passen. Het kan gaan om presentaties, opdrachten, lesplannen, en zelfs over open tekstboeken.
De praktische voordelen van open educational resources zijn duidelijk: je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden dus je bespaart tijd en kosten. Maar daarnaast zorgt bouwen op elkaar voor een verbetering van de kwaliteit van de materialen. Docenten kunnen elkaar ook inspireren met hun werk. Studenten (of andere geïnteresseerden, leren houdt niet op na je studietijd) op hun beurt kunnen gebruik maken van materiaal om zichzelf verder te ontwikkelen. Als docent werk je bovendien aan je profilering als onderwijsprofessional door jouw materialen open te delen. Met open materialen leiden we de open professional van de toekomst op. Zo draag je via open education rechtsreeks bij aan de toekomst van open science.
Ben je enthousiast geworden? Neem dan eens een kijkje op edusources, het nationale platform voor open leermaterialen van SURF, en laat je inspireren door het materiaal van anderen. De Universiteitsbibliotheek ondersteunt docenten bij het publiceren en hergebruiken van open educational resources en open tekstboeken. Neem vooral contact met ons op via library.learning@uu.nl om meer te weten te komen over de mogelijkheden.
Meer weten over Open Education? Lees dan hoofdstuk 3 van het boek ‘De Universiteit in Transitie’ van Henk Kummeling, Manon Kluijtmans en Frank Miedema. Of kom naar het eerste Open Education Café (login vereist) op 18 maart!