Op zoek naar de herinneringen aan boekhandel Savannah Bay

Savannah Bay is de eerste feministische boekhandel in Nederland

Dit jaar bestaat de Utrechtse boekhandel Savannah Bay 35 jaar. Ter ere van het jubileum van deze eerste feministische boekhandel in Nederland wordt de geschiedenis van deze bijzondere boekhandel onder leiding van dr. Marijke Huisman (Cultuurgeschiedenis) en dr. Suzanne van der Beek (Tilburg University) vastgelegd.

Een team toegewijde Savannah Bay vrijwilligers werkt samen met hen aan een jubileumboek. Voor het schrijven van het boek zoeken de onderzoekers nu verhalen en herinneringen van klanten, relaties en/of (oud-)vrijwilligers.

Heksenkelder

De geschiedenis begint formeel in 1984, maar reikt verder terug in de tijd. Savannah Bay is namelijk de opvolger van de eerste vrouwenboekwinkel in Nederland: de Heksenkelder. Deze ‘internationale feministiese boekhandel’ opende in december 1975 haar deuren in de werfkelder van het pand Oudegracht 261 in Utrecht. In combinatie met het op de begane grond gevestigde café de Heksenketel groeide deze winkel uit tot een belangrijk centrum van de tweede feministische golf in Utrecht, en Nederland.

Vrouwenboekhandels

In de loop van de jaren zeventig en tachtig ontstonden er ook in andere steden vrouwenboekhandels. Die fungeerden als distributiekanalen voor boeken en andere informatie die in het reguliere mediacircuit niet of nauwelijks te verkrijgen waren. Geen van die winkels bestaat nog. "Savannah Bay wist te overleven door de inhoudelijke en organisatorische bakens tijdig te verzetten. De specialisatie in boeken voor, door en over vrouwen, emancipatie en feminisme werd in de jaren tachtig en negentig uitgebreid naar postkolonialisme, lgbt+- en trans-thematiek. In de jaren negentig transformeerde de winkel bovendien van een collectief naar een regulier bedrijf” aldus Huisman. Wat al die jaren bleef, is een actieve ‘community’ van klanten, vrijwilligers en anderen die zich engageren met dit centrum van informatie en activiteiten voor mensen die verhalen zoeken die elders niet gemakkelijk te vinden zijn.

Steun het project

Het is mogelijk om het project te steunen middels een donatie of door het delen van ervaringen en herinneringen aan de winkel. Neem contact op met Marijke Huisman voor meer informatie. Wil je een ervaring of verhaal delen, heb je een leuke herinnering of anekdote over Savannah Bay, zin om oud-vrijwilligers en andere klanten (weer) te ontmoeten? Dan ben je van harte welkom op de speciale reünie/verhalenavond tijdens Bookstore Day, 25 mei a.s. om 17.00 uur.