17 januari 2017

Onno Kosters nieuwe gildemeester Utrechts Stadsdichtersgilde

Dr. Onno Kosters

Per 6 januari is dr. Onno Kosters (Comparative Literature) benoemd tot de nieuwe gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, dat bestaat uit veertien professionele dichters. Hij volgt in deze functie Alexis de Roode op. Kosters is docent Moderne Engelse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en publiceerde daarnaast al vele dichtbundels en vertalingen. In 2012 won hij met een van zijn gedichten de nationale Turing Gedichtenwedstrijd.

Over het Utrechts Stadsdichtersgilde

Waar veel andere steden een stadsdichter hebben, heeft Utrecht in plaats daarvan een stadsdichtersgilde, bestaande uit veertien dichters. Het gilde werd opgericht in 2009 door Ingmar Heytze en werd in 2011 formeel aangesteld door de Gemeente Utrecht voor het schrijven van Stadsgedichten.

Nauwere samenwerking universiteit

De Stad Utrecht publiceerde een interview (13 januari) met de nieuwe gildemeester. Daarin geeft Kosters te kennen dat hij in zijn nieuwe functie voornemens is de banden met de Universiteit Utrecht aan te halen. In maart van dit jaar komt bijvoorbeeld de Engelse hofdichter, de Poet Laureate, Carol Ann Duffy naar Utrecht om een lezing te geven. Ter ere van deze gelegenheid wordt er een boekje uitgegeven met tien gedichten van haar die vertaald zullen worden door masterstudenten van de opleiding Literair Vertalen. Het Utrechts Dichtersgilde zal hiervoor weer tien responsgedichten schrijven.