8 januari 2020

Ongehuwd samenwonen wettelijk regelen

Katharina Boele-Woelki en collega's
Leden van de CEFL, uiterst links professor Katharina Boele-Woelki.

Katharina Boele-Woelki, hoogleraar familierecht aan de Universiteit Utrecht heeft samen met Europese collega's een boek met richtlijnen voor ongehuwd samenwonen gepresenteerd. Het is in boekvorm verschenen onder de titel: The Principles of European Family Law Regarding Property, Maintenance and Succession Rights of Couples in de facto Unions

De Commission on European Family Law, waar professor Boele-Woelki de voorzitter van is, bestaat uit ongeveer 26 vooraanstaande deskundigen op het gebied van familierecht en rechtsvergelijking uit alle lidstaten van de Europese Unie en andere Europese landen. Hun doel is om baanbrekende theoretische en praktische voorstellen te doen voor de harmonisatie van het familierecht in Europa.

Het boek The Principles of European Family Law Regarding Property, Maintenance and Succession Rights of Couples in de facto Unions, is de vijfde "set of principles" die de commissie uitbrengt. Deze nieuwse editie is door de CEFL-leden Maarit Jänterä-Jareborg, Nigel Lowe, Dieter Martiny en Katharina Boele-Woelki gepresenteerd aan de Scottish Law Commission in Glasgow in oktober 2019. Deze Law Commission werkt aan een voorstel om ongehuwd samenwonen wettelijk te regelen. 

Het boek is verkrijgbaar bij uitgever Intersentia.