Onderzoeksteam Beatrice de Graaf lanceert blog over veiligheid in historisch perspectief

Police violence after social uprising in Paris’ suburb Clichy, 1 May 1891 - Photo: Wikimedia Commons
Police violence after social uprising in Paris’ suburb Clichy, 1 May 1891 - Photo: Wikimedia Commons

Contraterrorisme, migratie, ISIS: over dergelijke complexe onderwerpen laten onderzoekers hun (historisch) licht schijnen op een nieuwe weblog. Deze week lanceert het ERC-onderzoeksteam van prof. dr. Beatrice de Graaf (hoogleraar History of International Relations & Global Governance) een tweewekelijkse blog, waarin veiligheid wordt gehistoriseerd. Veiligheidsdebatten en aanverwante maatregelen dringen zich al te vaak op als urgent en noodzakelijk. Door het verleden aan te halen laat deze blog zien dat alternatieven vaak mogelijk zijn, en dat veiligheid altijd open en contextgebonden is.

De blog wordt om de week op maandag gepubliceerd op de website van het project ‘Securing Europe, Fighting its Enemies 1815-1914’, waarvoor Beatrice de Graaf in 2014 een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) heeft ontvangen. De blog dient als podium voor vragen en bespiegelingen over veiligheid.

Recente posts

De onderwerpen van de bijdragen lopen uiteen van tekst tot beeld, van beleidsmaatregelen tot populaire cultuur. Ze weerspiegelen wat verloren is gegaan en wat er uit het verleden overgebleven is. Recente posts gaan over negentiende-eeuwse forten en hedendaagse grenscontroles (door Beatrice de Graaf), de recente Turkse verkiezingen (Ozan Ozavci), het waterbeleid van ISIS (Joep Schenk), de historische wortels van contraterrorismebeleid (Wouter Klem) en de recente piratenhype in de VS (Erik de Lange).

Blijf op de hoogte

De blog is te vinden op de ERC-projectwebsite. U kunt zich hier ook inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe posts en verse inzichten op het gebied van veiligheid in een historisch perspectief.

Meer informatie
Lees de blog