20 november 2019

Onderzoekers werken aan vaccin om Aziatische olifant te redden

Het olifantenvirus Elephant Endotheliotropic Herpes Virus (EEHV) is de meest voorkomende doodsoorzaak bij jonge Aziatische olifanten. Sterfte treedt vaak al binnen 24 uur na de eerste zichtbare symptomen op, ongeacht inspanningen van de dierenarts. De Aziatische olifant behoort tot de met uitsterven bedreigde soorten. Deze week is er een campagne van start gegaan om geld in te zamelen voor het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus.

Doodsoorzaak nummer één

Prof. dr. Victor Rutten, immunoloog, en dr. Xander de Haan, viroloog, van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht leiden het onderzoek. Rutten: “In dierentuinen en in het wild is het EEHV-virus doodsoorzaak nummer één bij Aziatische olifanten tussen 1 en 8 jaar oud. Het ontwikkelen van een vaccin en effectieve behandeling zijn dus essentieel, zowel voor jonge olifanten, als ook voor het voortbestaan van de soort.”

Campagne

Dit soort onderzoek komt helaas niet in aanmerking voor volledige financiering vanuit de reguliere universitaire geldstromen. Daarom heeft Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht deze campagne opgezet om de nodige fondsen alsnog bij elkaar te brengen. ZOO Planckendael in België, het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund en Stichting Animales horen bij de eersten die het project met een financiële bijdrage steunen. Ook het Utrechts Universiteitsfonds omarmt het project in 2020 in hun jaarlijkse campagne Doorgeven. Drs. Willem Schaftenaar, dierenarts en adviseur van dit onderzoek: “In de afgelopen 20 jaar waarin ik als veterinair adviseur voor de Europese olifantenpopulatie werk, heb ik veel jonge Aziatische olifanten zien overlijden aan EEHV. Het virus maakt korte metten met ze. Het is bijna onmogelijk om het in een vroeg stadium te diagnosticeren. Op het moment dat er symptomen te zien zijn, is het meestal te laat en sterven ze binnen een paar dagen. Het is een hele nare ziekte, waar wij iets aan moeten doen.”

Crowdfunding

Dr. Linda van Elsacker, Zoologisch directeur Zoo Planckendael legt uit: “De dood van Qyio vorig jaar was heel zwaar voor iedereen, van medewerkers tot bezoekers aan onze dierentuin. We zijn toen een crowdfundingsactie begonnen om geld in te zamelen voor het ontwikkelen van een vaccin, en zijn erg blij dat we  met het mooie bedrag €75.000 een uiterst belangrijk eerste stap te kunnen zetten.” ‘Mr Zoo’ Marjo Hoedemaker, bekend door zijn activiteiten op gebied van olifanten, is ambassadeur van het project, en zet zich in voor het werven van support. “De aantallen wilde olifanten dalen al decennia lang. Daarom zijn de in dierentuinen gehouden Aziatische olifanten van cruciaal belang voor overleving van de soort. Dit is een buitengewoon belangrijk project, waar ik me graag hard voor maak.”

Meer weten over onze campagne? Kijk op www.vriendendiergeneeskunde.nl/olifanten

*Het fonds Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, is onderdeel van het Utrechts Universiteitsfonds, een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Het RSIN nummer is 2610577. Alle ontvangen donaties worden uitsluitend besteed aan de relevante projecten. Vrienden Diergeneeskunde werft niet voor overhead- of exploitatiekosten.