20 november 2019

Algemeen Dagblad

Onderzoeker Universiteit Utrecht gebruikt menselijk brein in plaats van proefdieren, en krijgt prijs

Remco Westerink, hoofd van de onderzoeksgroep Neurotoxicologie van de Universiteit Utrecht, ontvangt de Willy van Heumenprijs 2019. Deze krijgt hij voor het ontwikkelen van proefdiervrije testen op het menselijk brein.

Remco krijgt deze prijs van het Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren. Hij gebruikt, in plaats van proefdieren, hersencellen van mensen. Deze zijn afkomstig uit menselijke stamcellen. 
Remco en zijn collega’s meten de verandering in hersenactiviteit door menselijke hersencellen op printplaten te kweken. Deze menselijke stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot minibreintjes. 
Volgens Remco wordt veel onderzoek gedaan naar schade aan de hersenen door celsterfte, maar te weinig naar wat vóór die fase gebeurt. Zijn onderzoek moet duidelijk maken wat in die eerdere fase gebeurt, hoe de hersencel daardoor verandert en hoe deze verandering door schadelijke stoffen wordt versneld. Dit speelt bijvoorbeeld een rol bij het ontstaan van ziekten als parkinson of alzheimer. 
De prijs van 15.000 euro krijgt Westerink 28 november uitgereikt tijdens het congres Transitie Proefdiervrije Innovaties in Utrecht. 

Het volledige bericht is verschenen op 20 november 2019 in het Algemeen Dagblad.