29 juni 2017

Onderzoek: veel inwonende huishoudsters in China zonder rechten

Chinese vrouwelijke huishoudhulpen hebben vaak last van verschillende vormen van benadeling tegelijkertijd. De erbarmelijke arbeidsomstandigheden van Chinese fabrieksarbeiders trok onlangs weer de aandacht van de media vanwege de belangen van het modebedrijf van Ivanka Trump in een Chinese schoenenfabriek.

Minder aandacht is er voor de haast uitzichtloze situatie van Chinese inwonende huishoudelijke hulpen die vanuit het platteland een toekomst in de stad zoeken. Zo werken zij lange dagen onder slechte omstandigheden, hebben ze beperkte toegang tot sociale voorzieningen en is er geen controle door arbeidsinspectie.

Dit blijkt uit het proefschrift Mensenrechten en vraagstukken van internationaal arbeidsrecht met betrekking tot vrouwelijke migranten die werkzaam zijn als huishoudelijke hulpen in China van Qinxuan Peng (departement Rechtsgeleerdheid / Netherlands Institute of Human Rights). In haar onderzoek beschrijft Peng de status van de sociale en economische rechten van vrouwelijke arbeidsmigranten van het platteland die werken als huishoudhulp. Zij verdedigt dit proefschrift op vrijdag 30 juni 2017.

Lees meer in het Engelstalige bericht: Many housekeepers in China lack rights.