11 juli 2017

Onderzoek naar leukoencephalomyelopathy bij Leonbergers

Eerder dit jaar werd een mutatie verantwoordelijk voor leukoencephalomyelopathy bij de Leonberger gevonden. Deze mutatie is in beeld gebracht door onderzoekers van de Universiteit van Minnesota (Katie Minor en Jim Mickelson). Hij is gevonden mede dankzij een van onze studenten, Sophie Bellekom, die drie maanden in Minnesota aan deze studie heeft gewerkt.

De onderzochte honden kwamen uit Duitsland (Universiteiten van Leipzig en München), Nederland (Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, faculteit Diergeneeskunde) en Zwitserland (Bern). Deze zelfde mutatie speelt mogelijk ook een rol bij de Rottweiler waarbij een vergelijkbaar ziektebeeld voorkomt.

De studie is gepresenteerd op het negende Katten- en hondengeneticacongres (mei 2017 - Minnesota) en wordt eveneens voor publicatie aangeboden.

Een mooi voorbeeld van internationale samenwerking waar onze onderzoekers drs. Q. Stassen, dr. P. Leegwater en dr. P. Mandigers, door zowel fysieke steun en het aandragen van cases (zowel Rottweilers als Leonbergers) van harte aan hebben meegewerkt.