30 januari 2020

Onderzoek naar het coronavirus: virologen Raoul de Groot en Berend Jan Bosch bij EenVandaag

Utrechtse virologen doen al jarenlang onderzoek naar het coronavirus. Raoul de Groot en Berend Jan Bosch vertelden in EenVandaag hoe dat eraan toe gaat. De kijker wordt gerustgesteld: de eigenschappen van het virus kunnen worden onderzocht zonder het virus in huis te halen.

Raoul de Groot bij EenVandaag
Screenshot van Raoul de Groot bij EenVandaag

Het aantal dodelijke besmettingen van het virus loopt op en de vraag naar een vaccin is groot. Raoul de Groot hoopt dat er gauw een vaccin kan worden ontwikkeld om het virus tegen te gaan: “of zo’n dergelijk vaccin dan hier geproduceerd zou worden of ergens anders, is op dit ogenblik niet relevant.”

Berend Jan Bosch bij EenVandaag
Screenshot van Berend Jan Bosch bij EenVandaag

Berend Jan Bosch vertelt dat de ontwikkeling van een kandidaat-vaccin zo’n tien tot twintig weken duurt: “dat is niet zo lang, maar de testfase die daarop volgt, daar gaat veel tijd overheen. Er moet worden getest op veiligheid en effectiviteit.” Om een vaccin te ontwikkelen is het niet nodig om het virus te importeren.

De Groot legt dat uit: “Wanneer je de genetische code van het virus kent, kan je de eigenschappen ervan bestuderen zonder dat je het in huis hoeft te halen.”

De onderzoekers doen geen uitspraak over hoe lang het nog duurt voordat er een vaccin is ontwikkeld, volgens De Groot zou dat kunnen leiden tot nodeloos pessimisme of ongefundeerd optimisme. “Er wordt heel hard gewerkt aan het maken van vaccins en we hebben er baat bij als er zo snel gebeurt, maar ik kan niet zeggen hoeveel tijd dat nog gaat innemen.”

Kijk hier het fragment terug op de site van EenVandaag.