Onderzoek in fictieve xtc-winkel in Utrecht

Onder welke voorwaarden kopen Nederlanders xtc als het legaal zou zijn?

Etalage van de xtc-winkel in Utrecht.

Stel: de overheid reguleert xtc. Hoe ziet de verkoop er dan uit? Moet je dan overal pillen kunnen kopen? Of alleen op doktersrecept? In de xtc-winkel, een publieksexperiment van Drugsmuseum Poppi in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Utrecht, bepalen de bezoekers het zelf. 

In de fictieve xtc-winkel – waar geen drugs worden verstrekt – bekijken drugsonderzoekers aan verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht onder welke voorwaarden Nederlanders bereid zijn xtc te kopen als dat legaal zou zijn.

Tentoonstelling in de xtc-winkel, op een iPad kan de serious game gespeeld worden door bezoekers.

Serious game over xtc-verkoop

Bezoekers spelen een ‘serious game’ ontwikkeld door Utrechtse onderzoekers en studenten in samenwerking met Poppi, en testen daarbij drie verschillende xtc-verkooppunten: een xtc-speciaalzaak (winkel), een club (uitgaansgelegenheid) en een apotheek (medisch). Ze zitten zelf aan de knoppen en kunnen aan de hand van bijvoorbeeld experimenten en vragen aangeven wat hen de beste manier lijkt. Moet er een leeftijdsgrens worden ingesteld? En hoeveel pillen mag je dan kopen? En hoe zit het met de marketing? Zie je straks overal reclame over xtc?

De xtc pharmacy citizen-science game is ontwikkeld door een team van Bachelorstudenten Informatica, als onderdeel van het vak Software- en Gameprojecten .

Relatie tussen omgeving en regulering

De onderzoekers staan niet zelf in de winkel maar zullen de verzamelde data – via de game en gesprekken - verzamelen en analyseren. De belangrijkste vraag is hoe de vormgeving van de omgeving in relatie staat tot het vormgeven van de regulering. De uitkomsten laten zien in welke setting – medisch, winkel of uitgaansgelegenheid – en onder welke voorwaarden de deelnemers bereid zouden zijn om xtc te kopen. 

De xtc-winkel is geopend tussen 15 juli en 29 september aan de Vinkenburgstraat 1-3 in Utrecht. Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website van Poppi.

Interdisciplinaire samenwerking

De betrokken onderzoekers werken bij de Faculteiten Bètawetenschappen (Sander Bakkes, Toine Pieters, Stephen Snelders, Remco Veltkamp), Diergeneeskunde (Heidi Lesscher), Geesteswetenschappen (Stefan Werning en Jasper van Vught van het Utrecht Game Centre) en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (Damian Zaitch van de afdeling Criminologie) van de Universiteit Utrecht.