3 juli 2018

Ode aan het landschap van het Bunkerpad

Als ode aan het landschap rondom het vernieuwde Bunkerpad in Bunnik schreef docent en dichter dr. Onno Kosters van het Utrechts Stadsdichtersgilde het gedicht ‘Achter de schermen’. In het gedicht wordt de directe omgeving van het Bunkerpad tot leven gebracht. De lezer wordt opgeroepen zijn zintuigen te gebruiken en zo, terwijl hij wandelt, stil te staan bij wat werkelijk telt: aarde, water, lucht.

Wandelaars kunnen het gedicht op drie bunkers langs het pad lezen. Het Bunkerpad loopt langs verschillende soorten bunkers die midden in de weilanden bij Amelisweerd liggen. Via het Bunkerpad kan je van Fort Vechten naar Fort Rhijnauwen (en vice versa) lopen. Het gebied maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Nederlands grootste rijksmonument en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

Bunkerpad vernieuwd

Eerder is het Bunkerpad vernieuwd en hebben provincie Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Bunnik samengewerkt aan een betere toegankelijkheid van de route. Het pad is nu half verhard en er is een extra verbinding gerealiseerd, waardoor de route nu ook vanaf de parkeerplaats aan de Koningsweg te bereiken is.

Bunkerpad-app voor kinderen

Kinderen kunnen wandelend met een gratis digitale app het Bunkerpad verkennen. Daarna wordt hun kennis getest in de BunkerpadQuiz. Lukt het jou om de code te kraken? De app is speciaal ontwikkeld om kinderen en hun begeleiders kennis te laten maken met dit unieke Waterlinie-erfgoed. Voor de totale route of alleen de quiz is de app gratis beschikbaar en te downloaden in de Abellife-app via de appstores van Apple en Google.

Onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het landschap van het Bunkerpad hoort bij Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Water was in deze militaire verdedigingslinie een onmisbare bondgenoot. Door het gebied met een laagje water van ongeveer veertig centimeter onder water te zetten, werd het land vrijwel onbegaanbaar voor mens, paard en voertuig. Het water was niet diep genoeg voor een boot. Daar waar het niet onder water kon worden gezet, werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen.

De bijzondere geschiedenis van de bunkers gaat ruim 100 jaar terug, tot voor de Eerste Wereldoorlog. Tussen de bunkers langs het Bunkerpad liepen vroeger loopgraven waardoor soldaten zich onzichtbaar konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer, maar de bunkers en de verhalen wel.