NWO Perspectief-subsidie om effectiviteit van geneesmiddelen beter in beeld te brengen

5,4 miljoen euro voor internationaal consortium

Het internationale consortium Photonics Translational Research – Medical Photonics (MEDPHOT) onder leiding van prof. Johannes de Boer van de VU Amsterdam krijgt een NWO Perspectief-subsidie van 5,4 miljoen euro voor het programma ‘Licht voor beter zicht op ziekten’. Sanli Faez (Natuurkunde) leidt een van de zes projecten in het consortium. Het landelijke consortium bestaat uit vier universiteiten (VU Amsterdam, UvA, UU, TU Delft) en TNO, samen met drie academische ziekenhuizen en twaalf bedrijven.

Op radioactiviteit gebaseerde PET-scans brengen afwijkend weefsel zoals tumoren in beeld. Door licht te gebruiken in plaats van radioactiviteit, kun je tien tot honderd keer scherper afbeelden en zelfs een cluster van een paar cellen zien. Deze scherpere afbeeldingen kunnen worden gebruikt om te voorspellen welke medicijnen bij welke patiënten zullen aanslaan, waarmee een snellere, betere en goedkopere behandeling mogelijk is.

Sanli Faez.

Nieuwe microscopietechnieken

Sanli Faez gaat in zijn project samenwerken met onderzoekers van het Amsterdam UMC en drie bedrijven. Het project richt zich op het gebruik van gerichte fluorescentie voor het analyseren van extracellulaire blaasjes. Zoogdiercellen geven kleine extracellulaire blaasjes (EV's) vrij in het bloed. De meeste EV's hebben een diameter tussen 50 en 200 nanometer en bevatten eiwitten die typisch zijn voor de cel van oorsprong.

Faez en zijn collega's zullen met twee nieuwe promovendi nieuwe microscopie- en nanodeeltjes-inspectietechnieken voor dit project ontwikkelen. Deze technieken stellen hen in staat om de kleinste EV's te onderzoeken bij een hoge doorvoersnelheid, en de eiwitten te selecteren die specifiek verbonden zijn aan de pathologische aandoening. De onderzoekers willen hiermee onderzoeken of EV's kunnen worden gebruikt als biomarkers voor de ziekten die in het MEDPHOT-consortium worden onderzocht.

Meer informatie
Nieuwsbericht NWO