NWO-beurs voor onderzoek naar de slimme stad

© iStockphoto.com/chombosan
© iStockphoto.com/chombosan

Hoe kunnen ontwikkelingen omtrent de slimme stad en het internet der dingen in de gemeente Amersfoort op een verantwoordelijke wijze tot stand komen? Hoe betrek je burgers bij deze initiatieven? Dat zijn de centrale vragen in het NWO-project Designing for Controversies in Responsible Smart Cities waarbij dr. Michiel de Lange vanuit de Universiteit Utrecht betrokken is.

Slimme stad

Een toenemend aantal steden probeert met informatietechnologie en het internet der dingen diverse processen in de stad te optimaliseren en te regelen, wat ook wel een slimme stad genoemd wordt. Het doel van een slimme stad is de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet der dingen.

Internet der dingen

Vaak betreft het sterk technologisch gedreven projecten. Hoe betrek je stedelingen bij dat soort initiatieven? De aanleg van een internet der dingen - infrastructuur in de gemeente Amersfoort biedt een uitgelezen kans om een samenwerkingsplatform te ontwikkelen. Middels een serie collaboratieve ontwerptrajecten met diverse betrokken stakeholders  worden potentiële ethische, juridische en maatschappelijke controverses zichtbaar, bespreekbaar en productief gemaakt. Dit zal leiden tot een breder draagvlak.

Samenwerking

Het consortium onder leiding van hoofdaanvrager prof. dr. Mascha van der Voort (UTwente) bestaat uit diverse maatschappelijke en commerciele partners, zoals gemeente Amersfoort, Design Lab Twente, Kennislab voor Urbanisme, Design Innovation Group, Marxman advocaten, AeroVision. De andere mede-aanvrager is prof.dr.ir. Peter Paul Verbeek.

Het project heeft een looptijd van 4 jaar. Deze aanvraag versterkt de reeks activiteiten van de onderzoeksgroep [urban interfaces] op het gebied van media, kunst en performance in de stad.

Dr. Michiel de Lange
Dr. Michiel de Lange

Het project past in een reeks door NWO gefinancierde projecten van dr. Michiel de Lange rondom ‘people-centric smart cities’, waaronder een NWO-KIEM en een NWO-Creative Industries project The Hackable City. De Lange is Universitair Docent Media en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in onderzoek naar nieuwe media en de stad.