5 december 2018

Toegang tot IODP en ICDP weer verzekerd

NWO bekostigt opnieuw het Nederlandse lidmaatschap van de internationale boorprogramma’s

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) heeft besloten dat NWO namens Nederland voor de periode 2019 t/m 2023 de contributie betaalt voor het lidmaatschap van de aardboringsprogramma’s IODP en ICDP. Het Integrated Ocean Discovery Program (IODP) is een internationaal onderzoeksprogramma dat boringen en metingen doet in sediment en gesteente in de zeebodem. Het International Continental Scientific Drilling Program (ICDP) financiert continentale boringen om processen in de aardkorst beter te begrijpen.

Het budget bedraagt in totaal 3,5 miljoen euro. Nederland blijft zo lid van beide programma’s, die eerder in 2018 positief zijn geëvalueerd. De bijdrage is zelfs verhoogd waardoor meer Nederlandse onderzoekers toegang zullen hebben tot de kostbare boorschepen, boorkernen en datacentra. Dit levert kennis op over de structuur van de aarde, over het klimaat en over het leven lang geleden. In Utrecht is dit relevant voor diverse onderzoekers van o.a. de Faculteiten Geowetenschappen en Bètawetenschappen.

Tijdens het Nederlands Aardwetenschappelijk Congres (NAC), op 14 en 15 maart 2019 in Utrecht, ondertekent het ENW-bestuur het contract samen met vertegenwoordigers van IODP en ICDP.

Ook in de afgelopen 5 jaren heeft NWO het lidmaatschap betaald. Zie bijvoorbeeld eerdere berichtgeving hier.