NWA toekenning voor twee public engagement initiatieven van Geowetenschappen

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) heeft financiering toegekend aan onder andere Geo  Tour de France en de Hoe?Zo! Show. De 150K die beide initiatieven krijgen maken het mogelijk om ze verder te ontwikkelen.

Lennart de Groot, een van de initiatiefnemers van de Hoe?Zo! Show, is dankbaar: “Door deze toekenning zijn onze komende twee seizoenen financieel veilig gesteld.” Het project bestaat uit drie onderdelen: een lespakket voor groep 6, een opleiding wetenschapscommunicatie voor promovendi en een interactieve theatershow. Hij organiseert de show samen met Barbara Braams (VU Amsterdam).

Theatersport

Tijdens de theatershow beantwoorden promovendi live de vragen van de leerlingen in de zaal. “Hiervoor krijgen de promovendi onder andere een lesje in theatersport. We werken er met zijn allen hard aan, waardoor we een ontzettend hecht team worden. Bovendien zien we dat het werkt, we krijgen erg lovende reacties. Het betekent erg veel voor me dat dit initiatief ook door andere instanties in de academia gewaardeerd wordt.” Wil je meer weten over wat de Hoe?Zo! Show inhoudt? Neem een kijkje op hun website, lees het artikel dat Trouw eraan wijdde of bekijk het promofilmpje.

Geologische excursie

Geo Tour de France, een samenwerkingsverband tussen diverse instituten in binnen- en buitenland, is ontsproten aan het brein van wielerfanaat Douwe van Hinsbergen. Het jaarlijkse wielerfestijn is in feite één grote geologische excursie, zo realiseerde hij zich. “En dus een uitstekende gelegenheid om het wielerpubliek iets te vertellen over de omgeving waar het peloton doorheen en overheen rijdt, en om ze warm te maken voor ons vakgebied.” Daarom lanceerde hij geotdf.org, een website in zeven talen die per etappe in begrijpelijke bewoordingen de aardwetenschappelijke wetenswaardigheden uit de doeken doet. Aan de website is ook een Twitterkanaal @geotdf verbonden.

Avondetappe

Van Hinsbergens initiatief bleef niet onopgemerkt en resulteerde bijvoorbeeld in een uitnodiging om bij De Avondetappe iets te komen vertellen over de vulkanen van het Centraal Massief. Met de NWA-toekenning wil Van Hinsbergen, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, de Geo Tour de France uitbouwen tot een professionele outreach-organisatie, die aan de hand van wielerwedstrijden natuurwetenschappen aan een breed publiek uitlegt.