NWA-ORC financiering onderzoek Copernicus Instituut en SGPL

Aan de onderzoeksprojecten PlatWork-R en WildLifeNL, beide met onderzoekers van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling als penvoerder, is financiering toegekend binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Een derde project waaraan een onderzoeker van het Copernicus Instituut is verbonden, CURE4LIFE, krijgt eveneens financiering vanuit NWA-ORC. Penvoerder van dit project is het Leids Universitair Medisch Centrum.

PlatWork-R

Platformwerkers leveren diensten via online platformen zoals Uber (taxi), Helpling (schoonmaak) en Deliveroo (thuisbezorging). Platformen verschaffen werkers flexibiliteit, maar platformwerkers missen sociale bescherming en inkomenszekerheid. De controle die platformen uitoefenen op platformwerkers staat op gespannen voet met hun status als zelfstandigen, en is aanleiding geweest voor hoorzittingen en rechtszaken. Dit project voorziet in de behoefte aan nieuwe regelgeving ten aanzien van platformwerk. In samenwerking met CBS, ministeries, werknemers- en werkgeversorganisaties ontwikkelen de onderzoekers een evidence base, meerdere beleidsopties en implementatierichtlijnen ten aanzien van platformwerk, waarbij de publieke waarden van decent work, sociale bescherming, non-discriminatie, privacy en cyberveiligheid centraal staan.

Penvoerder namens het consortium is innovatiewetenschapper prof. dr. Koen Frenken. Hij werkt aan innovatie, economische geografie, platformeconomie en innovatiebeleid, en onderzoekt in dat verband de opkomst van online platforms. Die opkomst verandert de manier waarop we leven, werken en consumeren.

Toegewezen bedrag: 1,9 miljoen euro. De overige consortiumpartners zijn de Universiteit van Amsterdam, Maastricht University, Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Universiteit Leiden, FNV, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Financien, Minsterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SER Sociaal-Economische Raad, Stibbe N.V., Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), Forget the Box BV, Helpling Netherlands B.V., Gemeente Amsterdam, Radicand Economics, TNO, Werkspot B.V. en WRR Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.  

WildlifeNL

Wilde dieren zoals het wild zwijn, de wisent en de wolf keren op grote schaal terug in Nederland. Deze terugkeer leidt tot spanning tussen mensen en dieren en vraagt om vernieuwend wildbeheer. WildlifeNL ontwikkelt nieuwe technologieën, bestuursvormen en communicatiestrategieën, die erop gericht zijn het gedrag van wilde dieren én mensen zo te beïnvloeden dat samenleven mogelijk wordt. Bovendien bouwt het consortium samen met alle betrokkenen verschillende scenario’s voor hoe een natuur-inclusieve samenleving eruit kan zien, onder andere door het spelen van een serious game. Hiermee draagt WildlifeNL bij aan de zoektocht naar een natuur-inclusieve maatschappij waarin mensen en wilde dieren duurzaam samenleven.

Penvoerder namens het consortium is milieuwetenschapper dr. Ine Dorresteijn. Zij is met name geïnteresseerd in mens-milieu-interacties en duurzaamheid. Haar onderzoek draait om onderwerpen op het snijvlak van samenleving en ecosystemen, zoals biodiversiteit en wilde dieren, ecosysteemdiensten en -diensten, levensonderhoud en menselijk welzijn, en de rol van governance in het vormgeven van de dynamiek van sociaal-ecologische systemen.

Toegewezen bedrag: 5,0 miljoen euro. De overige consortiumpartners zijn de Radboud Universiteit Nijmegen, Fontys Hogeschool, Swedish University of Agricultural Sciences, BIJ12, PWN, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV), Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Smart Parks, Crossbill Guides Foundation en Fantazm.

CURE4LIFE: Ontwikkeling en maatschappelijke impact van op stamcellen gebaseerde genetische geneesmiddelen

Het corrigeren van een genetisch defect in de bloedstamcellen van de patiënt kan voor een aantal zeldzame genetische ziekten levenslange genezing betekenen. Helaas bereikt dit soort volledig genezende gentherapie de patiënten vaak niet, maar niet omdat de therapie niet zou werken. Het consortium gaat een platforminfrastructuur ontwikkelen die voor veel verschillende ziekten kan worden gebruikt, in plaats van telkens te focussen op één benadering die uniek is voor elke ziekte. Tegelijkertijd pakken zij uitdagingen aan met betrekking tot de regulering, vergoeding en publieke acceptatie van deze therapieën in een kenniscentrum voor dialoog met de samenleving. Deelnemende onderzoeker namens het Copernicus Instituut is innovatiewetenschapper dr. Jarno Hoekman. Zijn onderzoek richt zich op de dynamiek en het bestuur van de wetenschap in de context van innovatie, regelgeving en maatschappelijke uitdagingen, met bijzondere aandacht voor het domein van de levenswetenschappen.

Penvoerder namens dit consortium is prof. dr. Frank Staal - Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Toegewezen bedrag: 5,0 miljoen euro. De consortiumpartners: Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus MC, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Avans Hogeschool, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Radboud universitair medisch centrum, Radboud Universiteit Nijmegen, Batavia Biosciences, ISHEO, Spierziekten Nederland, Prinses Beatrix Spierfonds, Miltenyi, Oscar Nederland, Stichting Afweerstoornissen (SAS), VKS, Stichting Alexander, Zorginstituut Nederland, IPOPI - International Patient Organisation for Primary Immunodeficiencies.

Re/Presenting Europe: werken aan een divers en inclusief Europa.

Betere kennis over de vele bevolkingsgroepen van Europa, een beeldvorming die aansluit bij de alledaagse praktijk en de verwerking van een koloniaal verleden zullen bijdragen aan het doel van dit project: een werkelijk divers en inclusief continent, Europa. Het interdiciplinair consortium “Re/Presenting Europe” zal de komende vijf jaar onderzoek verrichten. Deelnemende onderzoeker namens Sociale Geografie en Planologie is Gijs van Campenhout. Zijn onderzoek zal zich vooral richten op positieve voorbeelden van verbondenheid, zoals in populaire sporten als voetbal.

Het consortium staat onder leiding van cultuurhistorica Rachel Gillett. Het toegewezen bedrag is 4,9 miljoen euro.

De Universiteit Utrecht is projectleider en gaat samenwerken met een groot aantal universiteiten - Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Curaçao, Vrije Universiteit Amsterdam; Hogescholen - Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Utrecht; En vele maatschappelijke - en kennisorganisaties - Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst LKCA, Mulier Instituut, Nationaal Museum van Wereldculturen, de Participatie Federatie, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Cultuur Oost, House of Urban Arts, Stichting de Sportwereld, Feyenoord, Erfgoed Brabant, Keti Koti Tafel, Future Me, Stichting Amsterdam Hip Hop Academy, Stichting Fundashon Bon Intenshun, Literatuurmuseum, Zwart Archief, Stichting Ocan, Noordstaat, De Rijdende Popschool, Groninger Museum, Stichting Nowhere, ZIMIHC, FunX.

Over NWA-ORC

Het financieringsinstrument Onderzoek op Routes door Consortia is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. NWO, de belangrijkste Nederlandse wetenschapsfinancier, investeert jaarlijks bijna 1 miljard euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en in onderzoeksinfrastructuur.

 

 

Meer informatie
Website NWO