NRC: Utrechtse historici als duiders van de actualiteit

Vluchtelingen bij de grens van Slovenië © iStockphoto.com/IdealPhoto30
Vluchtelingen bij de grens van Slovenië © iStockphoto.com/IdealPhoto30

NRC Handelsblad sprak met prof. dr. Leonard Rutgers (Antieke Cultuur) en prof. dr. Wijnand Mijnhardt (Descartes Centre) over de vraag waarom de populaire belangstelling voor geschiedenis in ons land zo groot is. "Historici spelen de laatste jaren een steeds grotere rol als duiders van de actualiteit in de Nederlandse media. Toeval of niet, de meesten van hen komen uit Utrecht," aldus NRC, verwijzend naar naar de veelvuldige media-optredens van Rutgers zelf, Beatrice de Graaf, Christ Klep en Mathieu Segers.

Rutgers ziet een duidelijk verband tussen de interersse in geschiedenis en de actualiteit: mensen willen meer weten over de historische achtergronden van wat er nu gebeurt, bijvoorbeeld rondom een thema als migratie.

Mijnhardt maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen professionele historici en het publiek. De professionals schrijven steeds minder in het Nederlands omdat de academische cultuur op het Engels is gericht, maar daarmee ontstaat een grotere afstand tot het Nederlandse publiek.

Dit artikel verscheen in een grote Geschiedenisspecial in de weekendbijlage van NRC Handelsblad (26-27 maart).