10 april 2018

NRC-column Beatrice de Graaf: Heimat in Holland

© iStockphoto.com

Heimat is een populair thema, ziet prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) in de politiek. Maar wat houdt dat onvertaalbare Duitse woord dat een combinatie is van vaderland, volk, natie geborgenheid eigenlijk in? Ze gaat het na in haar column in het NRC (6 april).

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Neurowetenschappers ontdekten onlangs dat ons brein zo bedraad is dat gevoelens van veiligheid, geborgenheid, rust en kalmte sneller worden opgeroepen door plaatsen en geografische locatie dan door foto's, objecten of geluiden. Heimat is daarmee terug van weggeweest. Duitsland stelde zelfs een ministerie voor Heimat in. Hoe wordt dat proces van ‘Beheimatung’ bevorderd in een tijd waarin woon- en verblijfplaats voor veel mensen voorlopig, individualistisch en onvoorspelbaar is? Britse onderzoekers ontdekten dat dat gevoel van geborgenheid het best benaderd wordt wanneer mensen voelen dat het er op de plek waar ze leven eerlijk aan toe gaat. Dat hen recht wordt gedaan. "Heimat is dus waar mensen het eerlijkst met zichzelf en de anderen kunnen leven. Vult u maar in waar dat is", besluit De Graaf.

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.