10 maart 2017

Nora Stel in NRC Handelsblad over lessen voor opvang Syrische vluchtelingen in Libanon

Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon © iStockphoto.com/Jcarillet
Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon © iStockphoto.com/Jcarillet

NRC Handelsblad (7 maart) publiceerde een opiniestuk van dr. Nora Stel (Centre for Conflict Studies) waarin ze uiteenzet welke lessen we kunnen leren van de ervaringen van Palestijnse vluchtelingen in Libanon voor de opvang van Syrische vluchtelingen.

Nora Stel MA
Dr. Nora Stel

In Libanon wonen al sinds 1948 zo'n vierhonderdduizend Palestijnse vluchtelingen. De recent toegestroomde Syrische vluchtelingen zijn in Libanon inmiddels met zo'n anderhalf miljoen. De situatie van deze twee vluchtelingengroepen verschilt aanzienlijk, toch zijn er ook belangrijke overeenkomsten, zegt Stel, die onlangs haar proefschrift over dit thema verdedigde. 

De Libanese regering wil geen formele vluchtelingenkampen inrichten voor Syrische vluchtelingen, en ook 35 procent van de Palestijnse vluchtelingen verblijft in informele nederzettingen. Uit hun ervaringen kunnen we dus lessen trekken voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Internationale organisaties, nationale regeringen en humanitaire instanties moeten verder kijken dan officiële vluchtelingenkampen volgens Stel. De vluchtelingen in informele kampen belanden namelijk in een institutioneel vacuüm waaarin niemand voor hen verantwoordelijk is en ze afhankelijk en machteloos zijn. "Laten we zorgen dat Syrische vluchtelingen niet op eenzelfde manier in informaliteit gevangen worden", besluit Stel.