2 december 2013

Noortje Jacobs wint Descartes-Huygens Scriptieprijs

Descartes-Huygens Scriptieprijs

Noortje Jacobs won zaterdag 30 november de Descartes-Huygens Scriptieprijs voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis 2013, voor haar masterscriptie Which Principles, Doctor? The early crystallization of clinical research ethics in the Netherlands, 1947-1955, waarop ze vorig jaar afstudeerde aan de Universiteit Utrecht (onderzoeksmaster History and Philosophy of the Sciences and the Humanities).

De jury was onder de indruk van het niveau van de inzendingen. Juryvoorzitter Leen Dorsman: ''Als dit het niveau is van afstuderende studenten, dan willen wij nooit meer iemand horen klagen over het niveau van het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs.''

Medisch-ethisch normenstelsel niet vanzelfsprekend

Noortje Jacobs laat in haar scriptie zien dat het ontstaan van een medisch-ethisch normenstelsel voor wetenschappelijk onderzoek niet vanzelfsprekend en logisch is. Zij toont aan dat het een ingewikkeld proces is waarbij onder andere het zelfbeeld van de medische beroepsgroep een belangrijke rol speelt en dat er soms anderen nodig zijn die het onderwerp op de agenda zetten. In Nederland heeft de anti-vivisectiebeweging bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld en veel minder de voor de hand liggende zogenaamde Neurenbergcode uit 1947.

De scriptie was de afronding van de onderzoeksmaster Historical and Comparative Studies of the Sciences and the Humanities aan de Universiteit Utrecht. Nu is Noortje promovendus aan de Universiteit Maastricht, waar ze onderzoek doet naar de opkomst van medisch-ethische toetsingscommissies en professionele (medisch) ethici in Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Over de Descartes-Huygens Scriptieprijs

De prijs, bestaande uit € 750 en publicatie van de scriptie in artikelvorm in het wetenschapshistorische tijdschrift Studium, is een initiatief van Gewina, het Belgisch-Nederlandse genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis. De prijs is mogelijk gemaakt door het Descartes Centre voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie van de Universiteit Utrecht en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag.

De winnaar werd zaterdag 30 november bekend gemaakt in Museum Boerhaave in Leiden, tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van wetenschapshistorisch genootschap Gewina. De dag werd bijgewoond door meer dan 130 belangstellenden van binnen en buiten de wetenschap. De jury bestond uit prof. dr. Leen Dorsman (Utrecht, voorzitter), prof. dr. Frank Huisman (Maastricht en UMC Utrecht) en prof. dr. Eric Jorink (Leiden en Huygens ING).