14 januari 2020

Nominaties Docentenprijzen 2020 bekend

De winnaars van 2019: Marij Swinkels (Docenttalent) en Niels Bovenschen (Docent van het Jaar)

Sinds 1994 reikt de Universiteit Utrecht jaarlijks de docentenprijzen uit, om docenten te stimuleren hun onderwijs continue te verbeteren en ze vervolgens ook daarvoor te waarderen. Dit jaar zijn er 33 docenten voorgedragen door hun studieverenigingen. De jury van deze prijzen stond voor een lastige taak: uit deze 33 voorgedragen docenten moesten zij een aantal docenten nomineren die kans maken op de uiteindelijke titel Docent of Docenttalent van het Jaar.

De jury, bestaande uit Utrechtse docenten en studenten, heeft ook dit jaar weer een shortlist gemaakt: voor zowel de prijs Docent van het Jaar als voor de prijs Docenttalent zijn er vier docenten genomineerd. Criteria in de selectie waren bijvoorbeeld de onderwijsvisie van de docent, het creëren van interactie met de studenten en de leerervaring van de studenten.

De nominaties zijn:

Prijs Docenttalent:

• Linda van de Bunt (docent geneeskunde, voorgedragen door de Medische Studenten Faculteitsvereniging Utrecht “Sams”)
  • Djoeke van der Sluis (docent psychologie, voorgedragen door studievereniging U.P.V. Alcmaeon)
  • Arjan van Tilborg (docent onderwijswetenschappen, voorgedragen door studievereniging VOCUS)
  • Lorena De Vita (docent geschiedenis, voorgedragen door de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK))

Prijs Docent van het Jaar:

• Gerda Andringa (docent Liberal Arts & Sciences, University College Roosevelt, voorgedragen door de Academic Affairs Council & Roosevelt’s All Student Association)
  • Gery Nijenhuis (docent sociale geografie en planologie, voorgedragen door de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten (V.U.G.S.))
  • Edwin Pos (docent biologie, voorgedragen door de Utrechtse Biologen Vereniging)
  • Frans Wiering (docent informatiekunde, voorgedragen door Studievereniging Sticky)

Uit deze shortlist met genomineerden worden uiteindelijk de winnaars gekozen. Hiervoor gaat de jury in gesprek met de studieverenigingen die de genomineerde docenten hebben voorgedragen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens de Onderwijsparade op donderdag 5 maart 2020. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Dies Natalis van de universiteit op donderdag 26 maart 2020. Ben je ook zo benieuwd wie dit jaar de felbegeerde prijzen zullen ontvangen? Kom naar de Onderwijsparade of houd intranet die dag goed in de gaten.

Jury

De jury bestaat uit Ruud Schotting (voorzitter), Petra de Jongh, Ronald Bleys, Bernadette van de Rijt, Sigrid Merx, Arjen Vredenberg, Margot Koster, Frans Pennings, Arjan Stegeman, Niels Bovenschen, Marij Swinkels en studentleden Geerte Koster (Biomedische Wetenschappen) en Luna Kuijper (Bestuurs- en Organisatiewetenschap). De jury wordt ondersteund door het Centre for Academic Teaching.