Nobelprijswinnaar Martinus Veltman overleden

Natuurkundige Martinus (Tini) Veltman is op maandag 4 januari op 89-jarige leeftijd overleden. Veltman was van 1966 tot 1981 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en ontving in 1999 samen met Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor het ophelderen van de kwantumstructuur van de elektrozwakke interacties in de natuurkunde.

Martinus J.G. Veltman

Veltman (1931) begon kort na de Tweede Wereldoorlog met zijn studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie en dienstplicht promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op onderzoek dat hij deels uitvoerde aan het CERN in Genève. In 1966, pas drie jaar na zijn promotie, werd hij benoemd tot hoogleraar in Utrecht. Het onderzoek dat Veltman samen met zijn promovendus Gerard ’t Hooft deed, zou leiden tot de Nobelprijs voor de Natuurkunde die het duo in 1999 ontving.

Veltman vertrok in 1981 naar de VS, toen hij een positie aangeboden kreeg aan de Universiteit van Michigan, en verhuisde na zijn emeritaat in 1996 terug naar Nederland. Hij overleed op 89-jarige leeftijd in zijn huis in Bilthoven, in het bijzijn van zijn familie.

Meer over Martinus Veltman >>