17 september 2018

Nobel Streven genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs en BookSpot Literatuurprijs

Nobel Streven van prof. dr. Frits van Oostrom is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de BookSpot Literatuurprijs. Van Oostrom reconstrueert in Nobel streven de loop van het bizarre leven van ridder Jan van Brederode tot in verbluffende details.

Prof. dr. Frits van Oostrom. Foto: Ed van Rijswijk

Frits van Oostrom

Frits van Oostrom is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Libris Geschiedenis Prijs 2018

Deze prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Op 28 oktober 2018 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2018 uitgereikt door juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

BookSpot Literatuurprijs

De BookSpot Literatuurprijs is de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen en bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie.

Een jury van beroepsrecensenten – Jos Geysels, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Jelle van Riet, Daan Stoffelsen en Jeroen Vullings – kiest uit de longlist een shortlist met zes nominaties. Op 24 september wordt de shortlist bekendgemaakt, op 8 november maakt juryvoorzitter Jos Geysels het winnende boek bekend.

De auteur van het bekroonde boek ontvangt 50.000 euro, de auteurs van de vijf shortlist-boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro.