28 januari 2019

“In de media hoor je van alles over plastic soep, maar eigenlijk niet over de wetenschap erachter”

Nieuwe website voor scholieren over plastic soep

Plastic soep

Wist je dat minder dan 1% van al het plastic in de oceaan aan het oppervlak drijft? Dat alle schildpadden plastic in hun maag hebben? En dat biologisch afbreekbaar plastic helemaal niet afbreekt in zee? Dat en veel meer is te vinden op de website ‘Alles over de plastic soep’ op uu.nl/plasticsoep. De website is speciaal gemaakt voor scholieren die een werkstuk of presentatie moeten maken over het onderwerp, maar ook interessant voor andere belangstellenden.

Aike Vonk, student wetenschapscommunicatie, maakte de website in samenwerking met oceanograaf Erik van Sebille. Van Sebille doet onderzoek naar oceaanstromingen en is vooral op het gebied van plastic soep regelmatig in het nieuws. Om aan te sluiten op de doelgroep maakte Vonk een makkelijk leesbare website die verrijkt is met veel beeldmateriaal – ze tekende zelf de illustraties – en krantenartikelen.

Negen Domtorens

“In de media hoor je van alles over plastic soep, maar eigenlijk niet over de wetenschap erachter”, aldus Vonk. “Het gaat ook om zulke grote getallen dat de ernst van het probleem lastig te bevatten is.” Daarom zocht ze manieren om de feiten en cijfers tastbaarder te maken. “Er gaan bijvoorbeeld elk jaar 1700 zeecontainers verloren. Dat is zo’n groot getal dat het heel abstract wordt. Daarom heb ik dat omgerekend: met al die containers kan je elk jaar wel negen Domtorens bouwen.”