7 oktober 2015

Nieuwe website over interactief storytelling: Camera Interactiva

© iStockphoto.com/Yurdakul

Het Centre for the Humanities lanceert de officiële website van Camera Interactiva - http://camerainteractiva.org, gewijd aan een talentontwikkeling programma waarin studenten van de universiteit en de kunsten worden uitgenodigd om een creatief interactief verhaal te vertellen binnen het thema ‘burgerschap’. Samen met de algemene informatie over het project en het onderliggende concept, bevat de website nog twee belangrijke items: een blog met vragen die ontstaan tijdens het programma en een reeks podcast lezingen van kunstenaars, academici en creatieve professionals uit de industrie over interactieve collaboratieve storytelling.

Camera Interactiva moedigt nieuwe interdisciplinaire en creatieve manieren van onderzoeken en denken aan op het gebied van maatschappelijk relevante kwesties. Het talentontwikkelingsprogramma duurt 10 maanden en omvat interdisciplinaire training, creatieve productie en presentatie. Camera Interactiva ondersteunt en stimuleert jong talent in Utrecht en geeft bovendien de kans aan studenten en jonge professionals om samen innovatieve artistieke en interactieve projecten te ontwikkelen vanuit hun eigen expertise en maatschappelijke verantwoordelijkheid: de universitaire student als kritisch en creatief denker, de student van de kunsten of de jonge professional als creatief maker en storyteller.

Het programma ging officieel van start op 28 september met het Kickoff symposium 'Technologies of Narration'. Het evenement werd geopend door Marlou Rutten, hoofd programmeur van het Nederlands Film Festival (NFF) en gemodereerd door Janina Pigaht, co-auteur van het Camera Interactiva programma en Artist-in-Residence bij het Centre for the Humanities. Het evenement bestond uit korte lezingen door Susanne Knittel (Universiteit Utrecht), Wander Eikelboom (Avans Hogeschool Breda) en Quinsy Gario (dichter en performer), die spraken over de motieven, dilemma's en mogelijkheden in hun werk, en in het bijzonder over de relatie tussen het collectieve geheugen en de individuele schrijver, en diverse technologieën van storytelling.

Het programma is een initiatief van het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) in samenwerking met universitaire partners – Descartes Centre (UU), Instituties voor Open Samenlevingen (IOS, UU), Institute for Cultural Inquiry (ICON, UU) – en partners in de stad – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Nederlands Film Festival (NFF). De coördinator van het Camera Interactiva programma is Janina Pigaht, de Artist-in-Residence van het Centre for the Humanities.

Lees hier meer in het Engels