Nieuwe uitgave: Zoek het uit!

Nieuwe uitgave voor kinderen door de Universiteit Utrecht

Een jongen met Zoek het uit tijdens Meet the Professor 2023
Foto: Lize Kraan

Kun je mensen verleiden de trap te nemen in plaats van de lift? Welke boterhammen beschimmelen het snelst? En kun je een taal snappen die je niet spreekt? Kinderen ontdekken het in Zoek het uit!, een uitgave van de Universiteit Utrecht. 

Meet The Professor

Zoek het uit! is een nieuwe uitgave van de Universiteit Utrecht, waarin twintig experimenten voor kinderen gebundeld zijn. Tijdens Meet the Professor op 22 maart werd Zoek het uit! gelanceerd. Groep 8 van de Al Amana school uit Zuilen had de eer het allereerste exemplaar in ontvangst te nemen. Door meer dan 100 hoogleraren op de fiets vonden de eerste drieduizend exemplaren vervolgens hun weg naar Utrechtse scholen.  

Experimenten voor thuis

In Zoek het uit! zijn twintig verschillende experimenten te vinden die kinderen zelf thuis kunnen doen, van wapenschilden onderzoeken tot de zeespiegelstijging nabootsen en duiven observeren. Bij elk experiment vertelt een Utrechtse onderzoeker over zijn of haar eigen onderzoek, dat telkens aansluit bij het onderwerp op de pagina. Zoals neurowetenschapper Surya Gayet bij een experiment over nudging, socioloog Borja Martinovic bij een onderzoek naar grenzen en plantenbioloog Siddhant Shetty bij een proef over plantengroei.  

Wetenschapswijsheid 

“Met Zoek het uit! leren kinderen hoe je onderzoek doet, en ontdekken ze meer over Utrechtse wetenschap(pers)”, vertelt hoofdredacteur Maartje Kouwen van de Universiteit Utrecht. Het achterliggend doel van de uitgave is wetenschapswijsheid.

We vinden het belangrijk dat kinderen een realistisch beeld hebben van wetenschap en van onderzoekers. Dat ze zien dat wetenschappers niet alleen oude, witte mannen zijn in een labjas, met ontploft haar en een erlenmeyer in de hand. En dat onderzoek lang niet altijd in een lab plaatsvindt.

In Zoek het uit! komen daarom onderwerpen aan bod uit de volle breedte van de universiteit. Van straatpoëzie en multitasking, tot nepnieuws, DNA, plastic soep en de leukste mop. De uitgave is gemaakt door het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met onderzoekers van de verschillende faculteiten.

Verkrijgbaar 

Zoek het uit! is verkrijgbaar bij andere programma’s van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur waarin wetenschapswijsheid de gemene deler is, zoals Operatie Breinbreker, Summerschool Junior en het Weekend van de Wetenschap. Na de heropening is de uitgave ook verkrijgbaar in het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU). 

Neem alvast een kijkje op umu.nl/zoekhetuit