25 mei 2018

Nieuwe regering Italië gevaarlijk voor Europa?

© iStockphoto.com/AntiMartina

Dr. Arthur Weststeijn en drs. Arend Jan Boekestijn discussieerden in radioprogramma Dit is de Dag (23 mei, NPO Radio 1) over het potentiële gevaar van de nieuwe Italiaanse regering.

Afgelopen woensdag 23 mei werd bekend dat de nieuwe Italiaanse regering zo goed als rond is. Giuseppe Conte is de nieuwe premier van Italië die de populistische, anti-Europa coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord zal leiden. Deze nieuwe Italiaanse regering is gevaarlijk voor de Europese samenwerking, denkt Boekestijn, vooral op economisch gebied. Italië heeft een torenhoge staatsschuld, en de nieuwe regering wil nog eens veel meer geld uitgeven dan er is. 

Weststeijn denkt dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als hij wordt opgediend. De Lega en de Vijfsterrenbeweging houden weliswaar erg van een anti-establishmentretoriek, maar als het gaat om besturen is het nog maar de vraag wat daarvan in praktijk wordt gebracht. De Vijfsterrenbeweging heeft weinig bestuurlijke ervaring, en de Lega heeft al twee keer eerder geregeerd onder Berlusconi, waar de partij juist liet zien best diplomatiek te kunnen onderhandelen en compromissen te kunnen sluiten. "Dat is niet per se goed gegaan maar het is ook niet heel erg fout gegaan, dus ik denk dat het ook nu uiteindelijk wel mee zal vallen," aldus Weststeijn.