8 december 2015

Nieuwe poolexpeditie onderzoekt stabiliteit ijsplaten op Antarctica

Op 4 januari vertrekken Stef Lhermitte (KU Leuven) en Mark Eijkelboom (Universiteit Utrecht) naar de prinses Elisabethbasis op Antarctica. Ze zullen er 6 weken lang verblijven om onderzoek te doen naar het smelten van de ijsplaten op Oost-Antarctica.

IJsplaten zijn de drijvende delen van Antarctica, ze zitten tussen het landijs en de oceaan. De ijsplaten vervullen als het ware een bufferfunctie en zorgen ervoor dat het landijs niet wegstroomt in de oceaan. Daardoor zijn ze bijzonder belangrijk voor de stabiliteit van de ijskap. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de ijsplaten in West-Antarctica onstabiel en deels opgebroken zijn door warme zomers. De huidige expeditie neemt de ijskappen op Oost-Antarctica onder de loep.

Sneeuwonderzoek

Stef Lhermitte en Mark Eijkelboom zullen op Antarctica onder andere sneeuwboringen doen om de verschillende sneeuwlagen te kunnen onderzoeken. Aan de hand daarvan kunnen ze het smeltproces beter bestuderen. De expeditie zal ook de reflectiviteit van het sneeuwoppervlak onder de loep nemen. Want hoe meer het oppervlak reflecteert, hoe minder invloed het ondervindt van de straling van de zon. Daarnaast zullen ze ook de sneeuwtemperatuur en korrelgrootte van de sneeuw bekijken. Ook zullen ze smeltwatermeren opzoeken en in kaart brengen en met gegevens uit het weerstation een volledig smeltseizoen bestuderen.

Groter project

De expeditie begin 2016 is een onderdeel van een groter onderzoeksproject, BENEMELT, dat vorig jaar van start ging met een eerste expeditie, geleid door Jan Lenaerts  van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers konden vorig jaar al concluderen dat de regio dicht bij de rand van de ijsplaten zeer gevoelig is voor klimaatverandering.

Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, de KU Leuven en de Université Libre de Bruxelles. Zij combineren hun kennis en expertise op het vlak van klimaatmodellering, satellietgegevens en meettechnieken op het ijs. Meer informatie over het onderzoeksproject.

Bekijk ook een kaartje van het onderzoeksgebied en foto’s van de vorige expeditie.

Praktisch

4 januari: vertrek naar Antarctica (8 januari aankomst op Prinses Elisabethbasis)
12 januari tot 5 februari: verblijf op de ijsplaat
12 februari: terugkeer naar België