28 mei 2018

Nieuwe plantenzaak in de Botanische Tuinen gericht op binnenklimaat

botu how are you growing karima benali

Achter in de kassen van de Botanische Tuinen Utrecht is sinds dit voorjaar een nieuwe plantenzaak te vinden die zich richt op de vergroening van huizen en kantoren. De Greennest Gallery Utrecht wordt gerund door de Utrechtse ondernemer Karima Benali, die met haar beweging How are you growing? de ambitie heeft om de band tussen stedeling en natuur te versterken. Met Hemelvaart was de feestelijke officiële opening.

Groensystemen
De Greennest Gallery Utrecht is ontstaan uit een samenwerking tussen de Botanische Tuinen en SIGN, gesteund door Universiteit Utrecht, LTO-Glastuinbouw, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Stichting Stimuflori. Oorspronkelijk was de ruimte ingericht als expositieruimte voor onder meer innovatieve groensystemen. In de nieuwe samenwerkingsvorm is de galeriefunctie uitgebreid met plantverkoop voor particulieren en worden er extra activiteiten ontwikkeld rond de thema’s verstedelijking en natuur.

Natuur in huis

Karima hoopt met How are you growing? mensen te inspireren hun leefomgeving groener in te richten: ‘Er wonen steeds meer mensen in een verstedelijkte omgeving. En in die verstedelijkte omgeving zitten de meesten ook nog eens 90% van de tijd binnen, waarvan een groot deel in kantoren. De natuur lijkt hierdoor ver weg, maar dat is helemaal niet zo. De stad is onderdeel van de natuur en het is hoog tijd om de kennismaking te hernieuwen. Met meer kennis van zaken en met hulp van allerlei innovaties kan ‘buiten’ eenvoudig naar binnen worden gehaald.’

Kennisdeling en innovatie

In de Greennest Gallery staat daarom kennisdeling en innovatie voorop. De zaak is ingedeeld in zeven plantwaarden: acoustic, humidify, grow, breath, easy, smart space en relax. Via deze waarden leer je wat planten precies voor je kunnen betekenen. Klanten krijgen bovendien bij aankoop van een plant gedegen achtergrondinformatie mee over de herkomst en de verzorging ervan. Naast bijzondere en meer gangbare kamerplanten zijn er accessoires, zoals potten, plantenstandaards en –houders te koop, maar ook grotere vergroeningstoepassingen, zoals groene wanden die relatief onderhoudsarm zijn.

Creatieve, groene projecten

Behalve met het runnen van de plantenzaak de Greennest Gallery zal How are you growing? Utrecht ook verrijken met (kinder)workshops, exposities en groene projecten. In alle creatieve concepten en projecten zoekt Karima aansluiting op wetenschappelijk onderzoek. De samenwerking met de Botanische Tuinen is hiervoor natuurlijk optimaal.

Perfect uitstapje

Een bezoek aan de Greennest Gallery en de Botanische Tuinen is het perfecte uitstapje volgens Karima: ‘Je kunt eindeloos ronddwalen door de Tuinen, die nog meer bezoekers verdienen, zo mooi is het hier. En nu heb je ook de mogelijkheid om met een goed advies of een nieuwe plant of pot onder je arm naar buiten te lopen. Als aandenken aan al dat moois. Bijzonder toch?’

Met een Museumkaart, een UU of HU college- of medewerkerskaart is de entree gratis. Zonder kaart betalen bezoekers boven de 12 jaar € 7,50. Het is echter ook mogelijk om op afspraak langs te komen. Mail voor de mogelijkheden naar info@howareyougrowing.nl.

Kijk voor meer informatie op www.howareyougrowing.nl.