Nieuwe MOOC over ongelijkheid en democratie
Ongelijkheid neemt in veel landen toe. Maar de kern van de democratie is politieke gelijkheid: dat iedereen evenveel te zeggen heeft over de manier waarop zijn of haar land wordt bestuurd. Kunnen we echt verwachten dat deze dingen samengaan? Kunnen mensen gelijke politieke macht hebben terwijl de economische ongelijkheid groeit en toeneemt? Sluit je aan bij de MOOC 'Inequality and democracy' op Coursera en beslis zelf.
Dingen waarover je leert:
De opkomst van economische ongelijkheid
Eigendomsrechten en de onderneming
Democratie: haar waarde en geschiedenis
Campagnefinanciering en lobbyen
Belastingontwijking en kapitaalvlucht
Alternatieven voor ons economisch systeem
De cursus is interdisciplinair en omvat de onderzoeksgebieden:
Politiek
Filosofie
Economie
Geschiedenis
Wetgeving
De cursus is voor iedereen die op zoek is naar een toegankelijke inleiding op deze onderwerpen. Van bezorgde burger, tot iemand die werkzaam is in een vakgebied als de politiek, de media, het onderwijs, tot de overheid of het recht. De moeilijkheidsgraad is vergelijkbaar met het eerste jaar van een bachelordiploma. Er wordt geen voorkennis verondersteld.
De cursus begint op 10 februari 2020 en duurt zes weken. Prof. dr. Rutger Claassen is de cursusleider. Claassen is hoogleraar Politieke Filosofie & Economische Ethiek aan het departement Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Yara Al Salman MSc en Michael Bennett zullen als instructor bij de cursus betrokken zijn.