13 november 2017

Nieuwe MOOC Middelnederlands ontsluit Middelnederlandse literatuur voor een breed publiek

Sinds 8 november 2017 staat de MOOC Middelnederlands online. Deze Massive Open Online Course, die de oudste teksten combineert met de nieuwste onderwijstechnieken, bevat educatieve filmpjes over de hoogtepunten uit onze middeleeuwse Nederlandstalige literatuur.

De MOOC is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en kwam tot stand door een nooit eerder vertoonde samenwerking van meer dan 35 mediëvisten uit Vlaanderen en Nederland. Vanuit Utrecht waren prof. dr. Bart Besamusca, dr. Frank Brandsma, dr. Martine Meuwese, prof. dr. Frits van Oostrom, dr. Dieuwke van der Poel, dr. Bram Caers , dr. Elisabeth de Bruijn en prof. dr. Paul Wackers betrokken.

Middelnederlandse literatuurgeschiedenis

De MOOC, die zich richt op scholieren, leerkrachten, studenten en een breed publiek van geïnteresseerden, brengt in twaalf gefilmde colleges, die elk bestaan uit een reeks korte dynamische kennisclips, de belangrijkste onderwerpen uit de Middelnederlandse literatuurgeschiedenis over het voetlicht. Soms worden stukjes Middelnederlands voorgelezen, op andere momenten wordt de literatuur in beeld gebracht.

Gebruik vrij

De MOOC Middelnederlands is een initiatief van de Antwerpse collega’s van hoogleraar Middelnederlandse letterkunde prof. dr. Frank Willaert en werd gemaakt naar aanleiding van zijn emeritaat op 8 september 2017. De MOOC  is beschikbaar onder de licentie CC BY-NC die het verder verspreiden van het materiaal aanmoedigt. De MOOC is te vinden op de website van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.