Nieuwe minor Environmental Humanities: duurzaamheid, biodiversiteit en de klimaatcrisis

Boomkronen vanaf de grond gezien, de zon ertussendoor schrijnend. Foto: © iStock/Smileus
© iStock/Smileus

Geesteswetenschappers hebben een belangrijke rol te spelen in duurzaamheidsvraagstukken, leren studenten in de nieuwe minor Environmental Humanities van de Universiteit Utrecht. In het vergaren van antwoorden op urgente vragen over duurzaamheid, biodiversiteit en de klimaatcrisis is hun expertise cruciaal.

Een antwoord op urgente vraagstukken

Wat betekent het om mens te zijn in tijden van een wereldwijde milieucrisis? Hoe kunnen we ons een duurzame toekomst voorstellen? Hoe kunnen media, cultuur en kunst milieubewustzijn en actie bevorderen? En wat kunnen de geesteswetenschappen bijdragen aan duurzame en eerlijke transities? Dit zijn enkele vragen waarover studenten van de nieuwe minor Environmental Humanities zich zullen buigen.

De studenten ontwikkelen straks nieuwe inzichten in de meest urgente problemen waar de planeet en samenlevingen wereldwijd voor staan, en de daarmee samenhangende sociale, politieke en culturele uitdagingen. Vragen over geschiedenis, duurzaamheid, ethiek, narratief en retoriek, representatie, en verbeelding worden behandeld in een interdisciplinair, op engagement gericht programma.

De minor komt voort uit het Network for Environmental Humanities (NEH), waaraan wetenschappers van de faculteiten Geesteswetenschappen en Geowetenschappen zijn verbonden. De start is in blok 1 van het komende academisch jaar (2024-2025). Inschrijven kan vanaf vandaag, t/m 21 juni.