Nieuwe look & feel Blackboard door update

Op 28 juli krijgt Blackboard een update waardoor de navigatie en de landingspagina voor alle gebruikers een nieuwe look & feel krijgt. Daarnaast veranderen enkele functionaliteiten. Wat dit voor docenten betekent, lees je in dit bericht. Blackboard is in de avond van zondag 28 juli tussen 18:00 en 22:00 uur niet beschikbaar vanwege de update.  

Nieuwe look & feel

Als je op maandag 29 juli inlogt in Blackboard zie je dat de inlogpagina en de navigatie er anders uitzien. Je cursusomgeving is niet veranderd en ziet er net zo uit als je gewend bent. Je kunt hier bekijken hoe deze zogenaamde ‘Ultra Based Navigation’ er uit komt te zien.  

De belangrijkste verandering is dat je standaard binnenkomt op de ‘institution page’, waar je eventuele mededelingen vindt over nieuwe Blackboard functionaliteiten en ‘quick access’ links, zoals de supportpagina en andere veelgebruikte applicaties. Op de ‘activity stream pagina’ zie je de recente activiteit in jouw cursussen. Je kunt zelf configureren welke activiteit je hier wilt zien. Je cursusoverzicht en het overzicht van communities vind je in de linker menubalk. Binnen cursusomgevingen verandert er verder niets en blijft ook de look & feel zoals het was.  

We begrijpen dat de nieuwe look & feel even wennen zal zijn. Echter kunnen we deze update van Blackboard niet tegenhouden. Deze update staat ook volkomen los van de overgang naar het nieuwe Learning Management Systeem (LMS) van de UU, Brightspace, waar al het initiële onderwijs van de UU in september 2025 op overgaat.

Uitfasering van rapportagefunctionaliteit in Blackboard 

Vanaf 29 juli zijn de volgende functionaliteiten niet langer beschikbaar in Blackboard: 

  • Course Reports 
  • Performance Dashboard 
  • Retention Center 

Deze functionaliteiten voldoen niet aan het Learning Analytics beleid externe link van de UU en worden daarom gedeactiveerd. Het Learning Analytics team externe link van de UU werkt aan alternatieve functionaliteiten, die wel aan het beleid voldoen en op een veilige en transparante manier kunnen worden ingezet. Naar verwachting is dit in het najaar van 2024 gereed. Heb je interesse om hier gebruik van te maken? Neem dan contact op via learninganalytics@uu.nl. Dan wordt samen met jou gekeken hoe learning analytics in jouw onderwijs geïntegreerd kunnen worden. 

Mogelijkheid om pronouns toe te voegen in Blackboard 

Vanaf 29 juli is het mogelijk je pronouns/voornaamwoorden toe te voegen, die dan getoond worden op diverse plekken in activiteiten en namenlijsten in Blackboard. Hier externe link kun je lezen hoe je pronouns toevoegt en waar deze in Blackboard getoond worden.