Nieuwe interviewpodcast 'Blik achteruit' gelanceerd

Deze week is de nieuwe interviewpodcast Blik achteruit. Een historische kijk op de actualiteit gelanceerd. In Blik achteruit gaan Utrechtse en Amsterdamse historici, met dr. René Koekkoek (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) als vaste interviewer, met aansprekende gasten op zoek naar de historische wortels en kronkels van actuele kwesties. Want wie de geschiedenis niet kent, begrijpt weinig van het heden.

Interviews over heden en verleden

Welk verleden ligt ten grondslag aan hedendaagse problemen? Kunnen historische patronen ons helpen het heden te begrijpen? Zijn er parallellen aan te wijzen tussen toen en nu? Wat zijn de keerpunten in de geschiedenis die ons gebracht hebben waar we nu zijn? En welke paden zijn niet ingeslagen? In Blik achteruit wordt rustig de tijd genomen om deze vragen te beantwoorden in interviews. Zo kan er nieuw licht geworpen worden op actualiteiten met behulp van het verleden. Het doel van de podcast is om door middel van deze gesprekken een brug te slaan tussen universiteit en maatschappij.

Blik achteruit

Blik achteruit zal ongeveer eens per maand verschijnen. De eerste aflevering, Revolusi!, is een gesprek tussen René Koekkoek, Annelien de Dijn en gast David van Reybrouck. In de tweede aflevering is Matthijs Lok (werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam) te gast om te praten over wat de nationaal-conservatieve stromingen van nu te maken hebben met de vroege negentiende eeuw. Het komende half jaar zullen onder andere Karwan Fatah-Black, Valika Smeulders, Merijn Oudenampsen, Naomi Woltring en Beatrice de Graaf te horen zijn.

De podcast is te beluisteren via de website, Spotify, iTunes, Castbox, en Pocketcasts (en binnenkort ook op Google Podcast en Soundcloud).