Nieuwe immuuntherapie voor reuma succesvol bij muizen

Een veelbelovende immuuntherapie voor reuma blijkt succesvol in muismodellen. Reumatoïde artritis, bekend als reuma, kent tot nu toe geen effectieve behandeling. Het onderzoek van Daniëlle ter Braake van de faculteit Diergeneeskunde is een stap in de goede richting. Op 21 mei 2024 promoveert ter Braake aan de Universiteit Utrecht.

De nieuwe techniek maakt gebruik van nanodeeltjes, die op zeer gerichte wijze het immuunsysteem beïnvloeden. De behandeling blijkt niet alleen effectief in het voorkomen van reuma, maar ook in het behandelen van symptomen in muizen.

Bestaande behandelingen

Huidige therapieën voor reuma richten zich voornamelijk op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten door het verlichten van symptomen. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze niet gericht werken en het hele immuunsysteem aantasten. Hierdoor worden patiënten vatbaar voor andere ziekten. De zogeheten antigeen-specifieke immuuntherapieën uit het onderzoek van ter Braake en collega’s zou hiervoor een uitstekende oplossing kunnen bieden.

Van muismodel naar mensen

“Als je aan de ene kant een puzzelstukje legt, gaan er aan de andere kant weer tien los”, zegt ter Braake over onderzoek naar auto-immuniteit. “De stap naar een behandeling voor mensen is nog ver weg. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Wel is de gevonden techniek een fundamentele stap in de immunologie om de behandelingen op den duur beter te maken.”

Wetenschappers kunnen nu onderzoeken of deze therapie ook werkt voor andere auto-immuun modellen

De nanodeeltjes zijn een belangrijke factor in de nieuwe techniek. Ze werken als kleine envelopjes voor het medicijn en zorgen ervoor dat precies de juiste schakel in het immuunsysteem aangepakt wordt. Zo voorkomt de behandeling schadelijke bijeffecten aan het immuunsysteem. Dit principe is veelbelovend en kan nu ook getest worden voor andere auto-immuun modellen.