Nieuwe Evolutietuin: de eerste mijlpalen

Dit jaar startten we met de aanleg van de Groene tijdmachine, ofwel de nieuwe Evolutietuin. Een overzicht van de vorderingen tot nu toe!

Gereedmaken van het terrein

Afgelopen voorjaar startten we met de werkzaamheden aan de nieuwe Evolutietuin. De paden werden aangelegd, het beton is gestort, de grond werd klaargemaakt voor beplanting en de wadi's en vijvers zijn uitgegraven. Op 23 juni vierden we samen met onze partners Schagen Infra B.V. en de afdelingen Vastgoed & Campus en Facilitair Service Centrum van de Universiteit Utrecht de afronding van deze eerste grote mijlpaal.

Akwaglot als entreegebouw

In juni werd het kunstwerk Akwaglot verplaatst van de Catharijnesingel naar de Botanische Tuinen. In de nieuwe Evolutietuin gaat het dienstdoen als entreegebouw en startpunt van de publieksroute. Als je er onder staat zie je dat het perfect werkt als poortgebouw naar de nieuwe Evolutietuin. Om het werk op te laten gaan in de omgeving kreeg het een groen dak.

De eerste bomen geplant

Achter de schermen was het tuinteam dit jaar druk met het maken van de plantenlijst van houtige gewassen. Een enorme klus waarbij ze planten selecteerden op o.a. relevantie voor onderwijs, winterhardheid, variatie binnen plantfamilies en exclusieve soorten. Waar mogelijk kiezen we voor planten die op de IUCN Rode lijst van bedreigde soorten staan. In oktober plantten we de eerste boom, een Japanse zelkova (Zelkova serrata). Een paar dagen later ging de tweede boom al de grond in, een Afrikaanse tamarisk (Tamarix africana), door de Commissaris van de Koning en de Britse ambassadeur ter gelegenheid van het 70-jarige jubileum van koningin Elizabeth. In november en december zijn nog eens tientallen bomen geplant.

Rotspartijen

In november zijn er rotsformaties geplaatst die wij samen met aannemer Schagen Infra ontwikkelden voor in de eerste fractalen met mossen en varens. Deze plantengroepen houden van vochtige, schaduwrijke omstandigheden. De rotsen dienen als groeiplek voor allerlei mossen, maar ook om schaduw te geven aan varens die graag in het ‘donker’ groeien. Bovendien functioneren de rotspartijen, die opgebouwd zijn in lagen, als blikvangers in de Evolutietuin. De stenen zijn gemaakt van hypertufa, een beton- en turfmengsel. We gebruiken het al jaren in de Rotstuin op kleine schaal, maar het toepassen op grote schaal is uniek. 

Zo ziet de nieuwe Evolutietuin in aanleg eruit

Vooruitblik

In 2023 gaan we verder met het inplanten van alle fractalen, het ontwikkelen van educatiemateriaal en met de publieksoverdracht. In 2024 hopen we de nieuwe tuin te kunnen openen voor het publiek!


Draag bij aan plantenevolutie en biodiversiteit

In de Evolutietuin worden jong en oud zich bewust van het belang van plantenevolutie en biodiversiteit. We ontwikkelen actiestations waar je spelenderwijs ontdekt hoe een vaatstelsel werkt. Of waar planten hun stevigheid aan te danken hebben.  Om de stations te kunnen bouwen hebben we jullie steun nodig. Help mee het verhaal van plantenevolutie een belevenis te maken en doneer!

Doneer online