Nieuwe etnografische film onthult de wereld van pathologie en de rol van kunstmatige intelligentie

Een patholoog aan het werk. Foto: still uit de film Samples to Slides

Op 10 mei werd de film Samples to Slides gescreend tijdens de Making Clinical Sense Fringe Festival. De dag ervoor werd al een short van de film gepresenteerd bij Lumière Cinema in Maastricht.

Samples to Slides

Samples to Slides volgt verschillende leden van de afdeling pathologie in het Radboudumc om meer inzicht te krijgen in de kennis, ambacht en kunde die nodig zijn om dit werk te kunnen doen. De etnografische film werd ontwikkeld door Megan Milota en Jojanneke Drogt. Milota is universitair docent in Narratieve Geneeskunde aan het UMC Utrecht en lid van De Nieuwe Utrechtse School, een interdisciplinair platform voor discussie over de wisselwerking tussen het gezondheidsdomein, de kunsten en de wetenschappen. Drogt is PhD-kandidaat aan het UMC Utrecht en doet onderzoek naar verantwoordelijke implementatie van AI in medische beeldvormingsspecialismen. 

De onbekende wereld van de pathologie

Pathologie speelt een belangrijke rol bij het diagnosticeren van ziekten. Toch blijft het werk van pathologen voor de meeste patiënten grotendeels onzichtbaar. Zelfs professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg weten relatief weinig over hoe pathologen hun dagelijkse werk uitvoeren.

Bijvoorbeeld, hoe worden weefselmonsters verwerkt tot beelden? Hoe komt een patholoog tot een diagnose? En wat zijn de mogelijke rollen van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie in deze diagnostische processen?

Samples to Slides probeert het veld van de pathologie zichtbaarder te maken. De film verkent de complexe gewoonten en gedragingen in een Nederlands pathologielaboratorium, evenals de gecompliceerde integratie van vaardigheden, kennis en vakmanschap in de praktijk. Samples to Slides is ook bedoeld als een instrument om zinvolle debatten en reflectie te stimuleren over de mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg.